OLJE OG GASS

– Det ville vært patetisk

DÅRLIG LØSNING: - Et kompromiss om Lofoten vil bli problematisk, sier Høyre-leder Erna Solberg til Teknisk Ukeblad.
DÅRLIG LØSNING: - Et kompromiss om Lofoten vil bli problematisk, sier Høyre-leder Erna Solberg til Teknisk Ukeblad. Bilde: Scanpix
Ole K. Helgesen, Maiken ReeOle K. Helgesen, Maiken Ree
31. jan. 2011 - 14:31

Det kommer stadig signaler om at regjeringen er i ferd med å lande på et kompromiss om petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Foreløpig er det ikke kjent hva et slikt kompromiss vil inneholde, men mye tyder på at det vil bli gjort videre undersøkelser av området uten at man kaller prosessen en konsekvensutredning.

Innholdet er avgjørende

SV har nærmest stilt kabinettspørsmål om konsekvensutredning, men partiet åpner for at det kan gjøres undersøkelser som ikke formelt går inn under petroleumsloven.

Høyre-leder Erna Solberg er sterkt kritisk til en slik prosess.

– Det har i det siste kommet ulike signaler fra regjeringen om et kompromiss. Jeg mener dette ville være uheldig løsning fordi det er viktig å sette i gang med en konsekvensutredning i henhold til petroleumsloven. Dette vil gi kunnskap slik at Stortinget får mulighet til å ta stilling til om man ønsker å åpne området, sier Solberg.Kommunikasjonsutfordringer

Regjeringen vil få problemer med å selge kompromissløsningen til velgerne, miljøbevegelsen, oljebransjen og opposisjonen.

For SV blir det viktig at oljemotstanderne oppfatter løsningen som en ny utsettelse av åpningen av området. På den andre siden er Arbeiderpartiet avhengig av at kompromisset ikke tolkes som at prosessen bremses.

Det spørs om SV tåler nok et nederlag i regjeringen. Men hvis kompromisset fremstår som en SV-seier, kan Ap tape mange stemmer i de viktige Nordlands-kommunene ved høstens kommunevalg.Én taper uansett LURELØSNING: Sv må ikke tro at de klarer å lure folk, advarer Frps Ketil Solvik-Olsen.
Én taper uansett LURELØSNING: Sv må ikke tro at de klarer å lure folk, advarer Frps Ketil Solvik-Olsen.

Én taper uansett

Både Erna Solberg og FrPs Ketil Solvik-Olsen sier at det ikke finnes gode kompromissløsninger mellom Ap og SV.

– Det ville vært patetisk om regjeringen setter i gang en konsekvensutredning, men unngår å kalle det en konsekvensutredning. Det er å banalisere den norske politiske debatten, sier Solberg.

– Det vil være å undervurdere miljøbevegelsen og egne velgere dersom SV tror de vil slippe unna med å unngå å kalle prosessen for en konsekvensutredning. SV har gått så høyt på banen i denne saken at alt annet enn varig vern vil være et nederlag, sier Solvik-Olsen.Unnvikende statsråd

– “Skål”. Det er olje- og energiminister Terje Riis-Johansens eneste kommentar til Teknisk Ukeblads spørsmål om regjeringen er i ferd med å lande på et kompromiss i Lofoten-saken.

Ifølge Petroleumslovens §3-1 må det være gjennomført konsekvensutredninger før Stortinget kan fatte et formelt vedtak om åpning av et nytt område.

Les også: Klif kritisk til ekspressutbygginger

SV avviser Lofoten-kompromiss som «bare tull»

Lofoten og Vesterålen: <br/> – Varig vern ikke aktuelt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.