KLIMA

Det store CO2-tyveriet

KLIMAKVOTER STJÅLET: Tyver har lurt til seg passord og stjålet to millioner klimakvoter i EUs klimakvotesystem ETS. Nå er systemet stengt. Dette kan skade tilliten til klimakvotene ytterligere, etter en rekke tilfeller av tyverier og svindel den senere tiden.
KLIMAKVOTER STJÅLET: Tyver har lurt til seg passord og stjålet to millioner klimakvoter i EUs klimakvotesystem ETS. Nå er systemet stengt. Dette kan skade tilliten til klimakvotene ytterligere, etter en rekke tilfeller av tyverier og svindel den senere tiden. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland

EUs register for klimakvoter ( EU ETS) er stengt etter at datasnoker trengte seg inn og stjal mengder av kvoter.

Nå sier EU at opptil to millioner tonn CO2-kvoter til 14 euro per tonn kan være stjålet fra ETS-registeret. Det utgjør verdier for 222 millioner kroner.

– Vi har aldri opplevd et tyveri av så mye som to millioner kvoter før. Dette er det største hittil, sier Maria Kokkonen, som er talsperson for klimakommisær Connie Hedegaard, ifølge nettstedet Euractiv.

Les også: Milliardsvindel med klimakvoter

475.000 kvoter forsvant

Onsdag oppdaget selskapet Blackstone Globale Ventures at 475.000 av klimakvotene deres hadde forsvunnet fra kontoen deres i det tsjekkiske kvoteregisteret. Kvotene ble omsatt på spotmarkedet etter få minutter, skriver Euractiv.

EU stoppet umiddelbart handelen med klimakvoter. En rekke nasjonale registre ble stengt, blant annet i Hellas, Østerrike og Polen.

Men dette er ikke første gang at registrene sliter. Allerede i november forsvant det 1,6 millioner kvoter fra det sveitsiske sementselskapet Holcim i det rumenske kvoteregisteret. 600.000 av dem ble senere funnet igjen.

Les også: For dårlig kontroll i kvotemarkedet

Mister tilliten til markedet

– Dette er defintivt meget uheldig for tilliten til markedet, sier senior markedsanalytiker Stig Schjølset i Point Carbon til Euractiv.

Karbonmarkedet i EU kalles ETS (Emissions Trading Scheme) og omsatte for 90 milliarder euro (omtrent 700 milliarder kroner) i fjor. Det lokker til seg skurker. Betydelige summer er omsatt i momssvindel med klimakvoter og tyverier de siste årene.

– Det er også meget uheldig for karbonmarkedets rykte fordi det kommer i tillegg til andre lignende hendelser de siste årene, sier Schjølset.

– Som å stjele sukkertøy

Advarslene har vært mange, men mange land har ignorert dem. I Danmark har Riksrevisjonen bedt om forklaring etter at svindlere fikk herje fritt i systemet i to år. De skal ha stjålet kvoter for 38 milliarder danske kroner.

I mange land er det byråkrater uten tekniske kunnskaper som styrer kvoteregistrene.

– Det er som å stjele sukkertøy fra et barn, sier sikkerhetsekspert Sanjeex Kumar i klimaorganisasjonen E3G i Brüssel ifølge nyhetsbyrået AP.

Mangler sikkerhet

De nasjonale klimakvoteregistrene opplever nå kraftig kritikk for manglende sikkerhet.

– Jeg er målløs over hvor lemfeldige enkelte medlemsland har vært, sier Jos Delbeke i EU-kommisjonens klimaavdeling.

– Vi ber stadig medlemslandene om å forbedre sikkerhetsrutinene, sier Maria Kokkonen. – 14 medlemsland har ikke oppdatert sikkerheten på registrene sine.

Taper en halv milliard

Inntil videre må registeret holdes stengt, og det gjør at karbonhandlerne taper opptil 70 millioner euro (rundt en halv milliard kroner) per uke, ifølge Barclays Capital.

Skandalen skyldes «phishing». Hackere har opprettet falske nettsider og lurt investorer til å gi dem passordene sine. Dermed har hackerne fått tilgang til registrene. EU har ikke utelukket at det kan være selskaper eller personer som selv driver med karbonhandel som står bak.

Kvotene ble overført til en estisk konto i kvoteregisteret.

Les også:

Frykter kvotemangel

Beslagla kvoter for 12 millioner

Jakter på kvotesvindlere

Vil hindre kvotesvindel

Solgte stjålne klimakvoter

– Kvotehandel løser ikke klimaproblemet

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.