ROMFART

Det renner vann på Mars

INGEN SENSASJON: Det antatte vannet som ble oppdaget på bilder i 2006, viser seg nå høyst sannsynlig å være noe langt mindre sensasjonelt.
INGEN SENSASJON: Det antatte vannet som ble oppdaget på bilder i 2006, viser seg nå høyst sannsynlig å være noe langt mindre sensasjonelt.Bilde: NASA/JPL/Malin Space Science Systems

Vann er en forutsetning for alt liv vi kjenner.

Med funn av flytende vann på Mars, øker også muligheten for at det skal finnes enkle lisvformer på planeten.

Sterkt bevis

- Dette er en av de største nyhetene fra Mars på mange år, og funnene kommer sikkert til å få diskusjonen om liv på planeten til å blusse opp igjen, sier romfartsekspert Erik Tandberg ved Norsk Romsenter.

Selv om romforskerne lenge har hatt bevis for at det en gang i fortiden har vært vann på Mars, er dette første gang det er gjort observasjoner som har kunnet bevise så tydelig at vann har rent på planeten nylig.

Etter 1999

Det var under en gjennomgang av over 200.000 bilder tatt av romsonden Mars Global Surveyor at NASA oppdaget fenomenet.

Forskerne så plutselig to lyse striper på bilder fra et krater i 2004 og 2005. Stripene var imidlertid ikke til stede på bilder av det samme krateret i 1999.

Sannsynligvis har det, en gang på disse fem-seks årene, rent vann ut fra kraterveggen og videre ned mot kraterbunnen.

Holdt seg flytende

Atmosfæren rundt Mars er veldig tynn, og temperaturen så lav, at flytende vann ikke kan forbli på overflaten. Vanligvis vil det enten fordampe eller fryse til is veldig fort.

Forskerne tror at vannet, etter å ha sprutet ut fra kraterveggen, har klart å holde seg flytende lenge nok til å dra med seg sedimenter nedover i krateret før det har frosset helt. De to elvefarene er begge flere hundre meter lange.

Mange spørsmål

Den lyse fargen på avsetningen kan enten være frost fra fordampningen eller utfelte salter fra vannet. Ingen vet med sikkerhet hvor vannet kommer fra, og heller ikke hvilken prosess som har ført til at det har smeltet og rent ut på overflaten.

En ting de er sikre på, er imidlertid at det er snakk om vann: Hadde det vært spor etter et sandras ville de hatt en mørk tone, noe forskerne vet på bakgrunn av fargen på nye kratere, støvhvirvler og Mars-fartøyenes hjulspor.

- Dette er en sterk indikasjon på at vannet trakk ned i undergrunnen på Mars da det forsvant fra overflaten for mange milliarder år siden. Hvilke prosesser som får det til å strømme ut i kraterveggene i dag kommer sikkert til å bli gjenstand for mange diskusjoner i tiden som kommer, sier Erik Tandberg.

Vil ha svar

Disse nye funnene, som ble annonsert i går kveld, åpner også for flere spørsmål.

NASA håper å finne ut hvor mye vann som finnes under Mars' overflate, og hvordan det kan holde seg i flytende form under bakken. Kanskje finnes det også et underjordisk, vått habitat med rom for liv på Mars?

Fremtidige ekspedisjoner vil forhåpentligvis kunne gi oss svar.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.