I dag ble det kjent at NRK har signert en intensjonsavtale med Fornebu Arena (til daglig Telenor Arena, men så lenge Telenor ikke sponser arrangementet er det ikke lov med kommersielle arenanavn, i henhold til EBUs regler) om bruk av arenaen til Eurovision Song Contest i mai neste år.
Vanskelig kollektivtrafikk
Telenor Arena er Nord-Europas største innendørs stadionanlegg, og har en konsertkapasitet på 23.000 tilskuere.
Men adkomsten til Fornebu kan være en smule kronglete. Den eneste kollektivmuligheten fra Oslo sentrum er buss, i tillegg til tog til Lysaker stasjon og et kvarters spasertur.
Det har også vært ett av ankepunktene mot å legge arrangementet til Fornebu, og kan fort bli et problem når titusenvis av fans og rundt 2.500 pressefolk fra hele Europa kommer for å overvære begivenheten, som vil legge beslag på hallen fra 20. april til 3. juni.
Ikke bekymret
Informasjonssjef Gry Isberg i Ruter sier til Teknisk Ukeblad at de vil snakke med NRK for å sikre et godt kollektivtilbud til Fornebu i Eurovision-perioden.
– Vi vil selvfølgelig ha en god dialog med NRK, slik vi har med andre konsertarrangører i hele hovedstadsområdet. Vi må også se på det tilbudet NRK eventuelt setter opp og den rollen som Ruter skal ha når det gjelder å ivareta det øvrige tilbudet, sier hun.
Ingen bybane
Spesialrådgiver i samferdselsseksjonen i Oslo kommune, Bjørn Oscar Unander, sier at han er helt sikker på at Oslo, Akershus og Ruter vil klare å løse transporten til og fra Fornebu Arena i mai neste år.
– Hvis noe spesielt må iverksettes, er jeg sikker på at det vil bli utført i samarbeid med Ruter, sier han.
Det har tidligere vært diskutert å bygge bybane\trikk til Fornebu, men her har det ikke skjedd så mye på en stund. Og det ser ikke ut til at Rybaks Grand Prix-seier får noen innvirkning.
– Nei, det er nok ingen realisme i å realisere skinnegående transportmidler i løpet av ett år, sier Unander.
God jobb
Prosjektleder for TV-sendingen i NRK, Hasse Lindmo, sier til Teknisk Ukeblad at utfordringene står i kø, men at det er mange gode krefter i sving, og at han har tro på at det går i orden.
Han viker imidlertid unna når det blir snakk om infrastruktur og kollektivtransport.
– Infrastrukturen har vært betegnet som et problem. Hva tenker du om det?
– Vi har hatt en prosess nå som har vært tre uker lang, og levert en betydelig kravspesifikasjon til de to kandidatene. Det har vært gjort en veldig bra jobb fra både Oslo Spektrum og Telenor Arenas side, og det føles veldig godt å gå inn i sommerferien vel vitende om at vi har en bra plattform klar.
– Hva er det beste med Telenor Arena?
– Det er mange ting som er bra med Telenor Arena, og først og fremst er det et både flott og nytt bygg. I tillegg har vi lagt stor vekt på størrelsen, både innendørs og utendørs, og de øvrige produksjonsfasilitetene, sier Lindmo.
– Og det vanskeligste?
– Den største utfordringen blir nok det kreative. Vi skal tross alt lage tre TV-show av internasjonal klasse om 11 måneder.
– Det betyr at du tror det tekniske går i orden?
– Ja, jeg tror at folk flest, etater og kommuner ser at man må dra lasset sammen for å få på plass gode løsninger. Vi har tiden og veien, sier Lindmo.
– Godt valg
ESC-sjef Svante Stockselius sier i en melding at han har stor tro på Eurovision Song Contest i Fornebu Arena.
– NRK har allerede fylt nøkkelposisjonene, gjort dybderesearch på hva som trengs for å organisere dette enorme arrangementet og er ivrige på å legge grunnen for produksjonen før sommerferien. Jeg tror NRK har gjort et godt valg med Fornebu Arena. Det er splitter nytt, utstyrt med den siste teknologien og virker å imøtekomme alle kravene til å være vertskap for Europas favoritt-TV-show.
EBUs referansegruppe skal besøke arenaen på nytt i september for siste godkjenning.