-Det offentlige bør bruke innkjøpsmakten og kreve massive utslippskutt

Det mener direktør i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg, Kari Sandberg,  og forutsetter da at anbudene ikke går til tilbyderne med de aller laveste prisene og kuttambisjonene.

Kari Sandberg er direktør i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA)
Kari Sandberg er direktør i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) Foto: EBA
13. aug. 2021 - 14:22

FNs klimapanels løypemelding var ingen god nyhet. Jo raskere staten, fylkene og storbyene stiller krav til nullutslippsbygg, desto raskere vil omstillingen av Norges største fastlandsnæringer skje.

– Politikerne råder over en innkjøpsmakt på 200 milliarder kroner alene innen bygg, og de bør bruke den, sier Kari sandberg i et innlegg på EBAs nettsider.

Det offentlige må gå foran

– Bygge- og anleggsentreprenørene skal kutte utslipp med 50 prosent før ti år er gått. En kraftig omstilling som ikke kan vente på seg. Det offentlige må derfor gå foran allerede nå og si: Det siste offentlige byggeprosjektet uten nullutslippsløsninger og energiproduksjon er bygget, fra nå av skal utslippene ned.

I Norge vil tykkelse på vegger, energibærere og -gjenvinning uansett måtte bli annerledes for å tilpasse boliger og arbeidsplasser til mer ekstremvær og et røffere klima.

-  Vi har flere hundre års erfaring fra utvendig kledning i sjøsprøyt, vind, regn og sol i Norge. Årlige hundreårsflommer er derimot ny kost, sier Sandberg.

En av de viktigste sakene de kommende årene

– Vi som entreprenører, innbyggere og naboer er minst like opptatte som FNs klimaforskere av å unngå katastrofale klimaendringer. Derfor må vi raskt finne måter å bygge på som gir lavere klimagassutslipp. Derfor er strenge krav til reduserte klimagassutslipp fra bygg og anlegg en av de viktigste sakene for entreprenørene våre de kommende årene

Utslippskuttene må skje i stort monn, prøveprosjektenes tid er over.

I en så omfattende omlegging av samfunnet må det være lønnsomt og forutsigbart for bedriftene å ta gode miljøvalg. Det betyr at de som investerer i utstyr og kompetanse for å bygge klimavennlig får uttelling for dette i krav og kontraktstildelinger, blant annet i anbud fra landets kommuner.

Asfaltbransjen har klart det

– Norske entreprenører har allerede tatt betydelige investeringer og gjort store omlegginger som har gitt effekt. Et helt konkret eksempel er fra asfaltlegging. Her er de samlede utslippene fra produksjon og utlegging av asfalt redusert med 30 prosent bare de siste tre årene, og vi kan levere helt utslippsfri asfalt hvis det bestilles riktig fra stat, fylke og kommunene, forteller Kari Sandberg.

I alle deler av bygge- og anleggsnæringen tas det hele tiden nye grep både i materialvalg, gjenbruk, avfallshåndtering, energibruk og driftsformer. Men jobben er på langt nær ferdig, understreker hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.