KLIMA

Det nye observatoriet på Svalbard har fått en svært viktig oppgave

Står ferdig i dag.

NYTT: Det nye geodetiske observatoriet i Ny-Ålesund står nå klart.
NYTT: Det nye geodetiske observatoriet i Ny-Ålesund står nå klart. Foto: Eirik Helland Urke
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
6. juni 2018 - 08:08

NY-ÅLESUND: I dag åpner det nye jordobservatoriet i Ny-Ålesund på Svalbard. Observatoriet er det nordligste av et globalt nettverk som har en helt spesiell hovedoppgave: Å bestemme jordas nøyaktige plassering i verdensrommet. 

Ny-Ålesund er tidligere kjent for gruvedriften ved Kings Bay. Nå er det ulike forskningsmiljøer som preger stedet. <i>Foto:   Eirik Helland Urke</i>
Ny-Ålesund er tidligere kjent for gruvedriften ved Kings Bay. Nå er det ulike forskningsmiljøer som preger stedet. Foto:   Eirik Helland Urke

Oppgaven løses på spektakulært vis, ved å lytte til såkalte kvasarer opptil 13 milliarder lysår unna. Når flere observatorier lytter og måler avstand til den samme kvasaren, blir det mulig å beregne jordas plassering med stor presisjon.

Dette gir en referanseramme som brukes til en rekke viktige samfunnsoppgaver, som GPS-systemer og måling av landheving og havnivåer. 

En hjørnestein

– Anlegget i Ny-Ålesund blir en hjørnestein i den globale infrastrukturen, sier Per Erik Opseth, som leder Kartverkets geodetiske institutt.

Som det nordligste anlegget har observatoriet i Ny-Ålesund en spesielt viktig rolle.

Ny-Ålesund ligger nesten på 79 grader nord, med rundt 35 fastboende på vinterstid. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Ny-Ålesund ligger nesten på 79 grader nord, med rundt 35 fastboende på vinterstid. Foto:  Eirik Helland Urke

Rundt 100 forskere og studenter innenfor geodesi fra hele verden samles på Svalbard denne uka, og er gjester når det nye observatoriet åpner i Ny-Ålesund.

Det nye anlegget har et dobbelt sett av såkalte VLBI-antenner (Very Long Baseline Interferometry),  og skal erstatte det gamle antenneanlegget fra 1995. Samtidig introduseres ny teknologi som gir større presisjon og nøyaktighet. 

Millimeternivå

– Målet vårt nå er å gjøre målinger på millimeternivå, selv over store avstander på jordoverflaten, sier Halfdan Kierulf i Statens Kartverk.

Halfdan Kierulf i kartverket. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Halfdan Kierulf i kartverket. Foto:  Eirik Helland Urke

De doble antennene gir større presisjon ved å kunne følge flere objekter samtidig. De har også større kapasitet, samtidig som de er fysisk mindre enn den opprinnelige antenna.

I tillegg introduseres det flere nye instrumenter.

En ny fiberoptisk kabel til Ny-Ålesund er en del av den totale investeringen på rundt 300 millioner kroner. Dermed kan man sende ut observasjonsdata kontinuerlig, der man tidligere måtte bruke fysiske disker.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Samarbeid med NASA

I samarbeid med NASA blir det i 2022 satt opp en satellittavstandsmåler med laser. Den måler med stor nøyaktighet avstanden mellom jorda og satellitter i bane rundt den nordlige halvkule.

I praksis bidrar det til større presisjon på satellittmålingene, som blant annet måler klimaendringer som havnivå og issmelting. 

Nå står det nye observatoriet klart i Ny-Ålesund. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Nå står det nye observatoriet klart i Ny-Ålesund. Foto:  Eirik Helland Urke

Anlegget bruker også Global Navigation Satelite system (GNSS), som inkluderer GPS, i Ny-Ålesund og flere steder på Svalbard og fastlandet. Disse måler jordskorpebevegelser og landheving.

Utfordrende

Det var Veidekke Arctic som fikk oppgaven med å bygge observatoriet, en jobb som viste seg å være svært krevende i de arktiske forholdene.

Grunnsteinen ble lagt av daværende kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i 2014. 

Over 100 forskere og studenter var til stede under åpningen onsdag ettermiddag. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Over 100 forskere og studenter var til stede under åpningen onsdag ettermiddag. Foto:  Eirik Helland Urke
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.