OLJE OG GASS

Det norske oljeselskap nekter å godta Sverdrup-fordelingen

Partnerne i Sverdrup-feltet ber olje- og energidepartementet om å gripe inn.

  Forslaget: Dette er fordelingen av verdiene fra Sverdrup som Olje- og energidepartementet nå skal vurdere. Det norske oljeselskap er ikke enige i denne fordelingen.
Forslaget: Dette er fordelingen av verdiene fra Sverdrup som Olje- og energidepartementet nå skal vurdere. Det norske oljeselskap er ikke enige i denne fordelingen. Bilde: Kjersti Magnussen
13. feb. 2015 - 07:52
Vis mer

FORNEBU/OSLO: I dag leverte konsernsjef Eldar Sætre i Statoil planen for utbygging og drift (PUD) for det gigantiske Johan Sverdrup-feltet til olje- og energiminister Tord Lien.

Men det er ett selskap som mener det ikke får sitt rettmessige stykke av den gigantiske milliardkaken.

Det norske oljeselskap nekter nemlig å signere en avtale der Sverdrup-verdiene fordeles uten at det blir tatt hensyn til en kombinasjon av volum og verdi i reservoaret.

De øvrige partnerne i feltet, altså Statoil, Lundin Norway, Petoro og Maersk Oil, har derfor bedt Olje- og energidepartementet om å fastsette den endelige fordelingen av forekomstene.

–  Ser fram til dialog

Det norske ønsker ikke å gå i detalj rundt forhandlingene.

– Når vi ikke klarte å komme til enighet, så var det heller ikke naturlig å signere en avtale. For Det norske har det hele tiden vært et prinsipp at de totale eierandelene må fordeles med basis i verdi i de lisensene som skal samordnes, sier kommunikasjonsdirektør i Det norske, Rolf Jarle Brøske, til Teknisk Ukeblad.

Nå blir det opp til Olje- og energidepartementet å foreta en fordeling av ressursene i lisensen, noe flertallet av partnerne har bedt om.

– VI tar den beslutningen til etterretning og ser fram til å gå i en dialog rundt det. Vi håper det er mulighet for å få gehør for våre standpunkt. Vi mener det er innlysende at verdien i lisensene skal danne grunnlaget for fordelingen, sier Brøske.

Les også: Det er små prosentandeler det forhandles om, men det utgjør likevel milliarder i inntekt.

Fordelingsforslag

Flertallets forslag til fordeling av forekomstene legges til grunn frem til departementet fastsetter den endelige fordeling.

Partnerne mener følgende ressursfordeling skal ligge til grunn: Statoil 40,0267%, Lundin Norway 22,12%, Petoro 17,84%, Det norske oljeselskap 11,8933% og Maersk Oil 8,12%.

Brøske vil ikke si hvor stor ressursandel Det norske mener det er riktig at de blir tildelt.

– Er fordelingen fra flertallet kun beregnet på bakgrunn av volum, eller er det gjort en verdijustering?

– Denne fordelingen reflekterer ikke verdien i tilstrekkelig grad, svarer Brøske.

Det norske gikk i går ut med en video, som forklarer deres standpunkt i saken. Her sammenligner de det å beregne verdien kun ut fra volum med å verdsette et hus på Østre Toten med et like stort hus på Oslos beste vestkant.

7 grafikker som forklarer hvorfor feltet er så viktig

Les også:

Slik er fordelingen av eierskapet i de ulike lisensene i Johan Sverdrup-feltet. Det norske er ikke kommet til enighet med de andre partnerne om hvordan eierskapet av unitiseringen skal fordeles.
Slik er fordelingen av eierskapet i de ulike lisensene i Johan Sverdrup-feltet. Det norske er ikke kommet til enighet med de andre partnerne om hvordan eierskapet av unitiseringen skal fordeles.

Sliten

Administrerende direktør Ashley C. Heppenstall i Lundin sier til Teknisk Ukeblad at han er glad for at dagene med forhandling er over. Han er tydelig på at det har tatt på.

– Man blir sliten av det, innrømmer han.

Heppenstall sier likevel at når det kommer til et slikt prosjekt, er denne typen forhandlinger aldri det viktigste.

I slike forhandlinger er det selvfølgelig slik at alle kjemper for det man mener er riktig. Men når alt kommer til alt, så er forhandlingene her mindre viktig. Det viktigste for alle å få feltet så stort som mulig. Dernest er det å skape så store verdier som mulig for alle, sier Lundin-sjefen.

Han sier at følelsen av å få levert en slik utbyggingsplan er helt spesiell.

– Når vi tenker på historien vår i Norge, med funnene vi har gjort og med alle som har jobbet med dette i hele karrieren, så får man gåsehud på en dag som dette, sier Heppenstall.

– Det er klart at det blir mye snakk om at man ikke har blitt enige og forhandlinger til siste sekund. Men det må man heve seg over. Det er rett og slett bare en veldig viktig dag for alle, sier han.

Les også: Nå står arbeidsrettsakene i kø i oljebransjen

På ministerens bord

Olje- og energiminister Tord Lien er ikke fornøyd med at partnerne ikke har kommet til enighet.

Jeg har vært tydelig på at dette er en beslutning som burde ha blitt tatt av partnerne, ikke av oss, sier han.

Lien understrekte også tidligere i uken at det var viktig at partnerne kom til enighet. Han sa da at han hadde tillit til at de skulle være i mål innen i dag, noe de da ikke er.

– Alle selskapene står bak innlevering av PUD. Fire av fem selskaper har blitt enige om fordeling. Ett selskap sier at de ikke er fornøyde. De andre har bedt oss om å gjøre en vurdering av dette, og det vil vi selvfølgelig gjøre, poengterer Lien.

Ministeren understreker at dette er en god dag for norsk industri, det norske samfunnet og partnerne i Johan Sverdrup.

Les flere nyheter om Johan Sverdrup.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.