–  Det går faktisk an å produsere utstyr i Norge

Cavotec takker Innovasjon Norge for USA-suksessen.

–  Det går faktisk an å produsere utstyr i Norge
DOLLARGLIS: Gliset til Sofus Gedde-Dahl er ikke med på bildet, men Teknisk Ukeblad garanterer at det rekker helt til Stjørdal. Her med radiostyringsutstyr som er produsert i Nord Trøndelag. Bilde: Jan M. Moberg

Det var mange smilende norske leverandørfjes på det norske området under årets OTC i Houston.

En fornøyd leverandør med bredt glis, var Sofus Gedde-Dahl i Cavotec Norge AS.

Han mener samarbeidet med Innovasjon Norge har vært viktig for suksessen selskapet har opplevd de siste årene.

– Vi har hatt en god økning i kontraktsinngangen de siste tre årene. Hadde vi ikke deltatt her på OTC i samarbeid med Innovasjon Norge, ville vi neppe fått alle våre store ordre de siste årene. Det å være med den norske paviljongen her har vært svært viktig for oss. Deltagelse på OTC er, sammen med ONS i Stavanger, det viktigste vi gjør, konkluderer han.

Les også: Ingen finner mer olje og gass enn Norge

Produseres i Norge

Det Sveits-baserte industrikonsernet Cavotec leverer utstyr innen mange industriområder – deriblant luftfart, skipsfart og offshoresektoren.

Et av de mest spennende områdene, sett med norske øyne, er likevel den trådløse suksessen til det norske datterselskapet Cavotec Micro-control as.

Bedriften leverer systemer for industriell radiofjernstyring. En produktsjanger som nå synes å ta av i USA. Sensasjonelt nok er produktene fra det norske selskapet også produsert i Norge – nærmere bestemt i Stjørdal.

–  Det går faktisk an å produsere slikt utstyr i Norge og få det solgt her i «land of opportunities», sier Gedde-Dahl med et stort smil.

Les også: Her er Statoils flytende testlab

En jobbkiller

Utstyret det er snakk om gjør det mulig å fjernstyre nærmest alle typer håndteringsutstyr – uten bruk av de tradisjonelle kablene.

Utstyret har for så vidt vært utbredt på den norske sokkelen i mange år. Nå synes også amerikanerne å våkne. Yankeene har hittill i stor grad basert seg på bruk av kabel mellom operatør og utstyr. 

–  Det har vært alt for mye bruk av kabel i USA. Nå har de oppdaget trådløs fjernstyring. Den kan brukes til omtrent alt av handling-utstyr innen alle boreområder. Fjernstyring eliminerer lange og farlige kabler. Både skader og risikoen for å bli klemt ihjel reduseres betraktelig, forklarer Gedde-Dahl, og legger til at behovet for bemanning også er mindre med radiostyring.

To gode år til

Samtaler med kunder og interessenter har gjort Cavotecs mann i Norge til optimist.

– De fleste jeg snakker med her på OTC melder om at 2012 blir svært bra, og at vi deretter i hvert fall har to gode år foran oss, sier han.

Les også:

Slik kan Norge bli ledende på undersjøisk kraftforsyning

Slik fungerer månelandingen

Statoil på hjernejakt

Skal sikre kysten med sensorer