KRAFT

– Det finnes en grense for sertifikatforhandlingene

GRØNNE SERTIFIKATER: Det går en grense for hvor lenge svenskene vil vente på Norges fornybarforhandlinger med EU, sier statssekretær Daniel Johansson i det svenske Näringsdepartementet.
GRØNNE SERTIFIKATER: Det går en grense for hvor lenge svenskene vil vente på Norges fornybarforhandlinger med EU, sier statssekretær Daniel Johansson i det svenske Näringsdepartementet. Bilde: Jannicke Nilsen
Øyvind LieØyvind Lie
25. nov. 2010 - 10:21

Statssekretær Sigrid Hjørnegård (Sp) i Olje- og energidepartementet sa på Zero-konferansen på Gardermoen tirsdag at Norge sammen med Island nå går i gang med å lage utkast til en felles Efta-posisjon om forpliktelsene i fornybardirektivet. Ragnar Semundseth, representant for EUs delegasjon til Norge, sa at han ser fram til at Efta-landene skal be EU om oppstart av de formelle forhandlingene.

– De kan med fordel øke tempoet noe, sa Semundseth, som understreket at han forsøkte å uttrykke seg diplomatisk.

Les også:

Parallelle prosesser

Men Hjørnegård sier til Teknisk Ukeblad at Norge ikke har opplevd noen direkte utålmodighet fra EU. Hun understreker imidlertid at Norge må komme videre i prosessen, blant annet på grunn av arbeidet med et felles elsertifikatmarked med Sverige.

– Vi jobber parallelt med disse to prosessene. Vi trenger ikke være ferdig med fornybarforhandlingene med EU for å gå videre med sertifikatarbeidet med Sverige. I overenskomsten fra september 2009 med Sverige er det nemlig et forbehold om at Norge skal ha tatt fornybardirektivet før en går i gang med et felles sertifikatmarked, sier Hjørnegård.

Den svenske Energimyndigheten publiserte tidligere i høst rapporter om et felles norsk-svensk elsertifikatmarked som det svenske Näringsdepartementet har sendt ut på høring med høringsfrist 15. desember. I Norge venter en samlet kraftbransje i spenning på at det norske lovforslaget sendes på høring. Hjørnegård sier at det skal sendes ut ”så fort som mulig”. Etter planen skal det felles markedet tre i kraft fra 1. januar 2012, og loven skal behandles i Stortinget i løpet av vårsesjonen 2011.

Les også: – Usmakelig av Norge

Usikkerhet

Selv om mange i bransjen har tro på at det denne gang faktisk kommer i stand et felles elsertifikatmarked, er usikkerheten stor. Politikere og bransjeaktører i Sverige har gjentatte ganger understreket at det er viktig med stabilitet og forutsigbarhet for aktørene på det allerede eksisterende svenske sertifikatmarkedet. Denne sikkerheten er det vanskelig å skaffe seg fra norsk hold. Mens sertifikatprosessen i Sverige har vært relativt åpne for innsyn, har Olje- og energidepartementet i Norge sittet med kortene tett til brystet.

Statssekretær Daniel Johansson (Centerpartiet) i det svenske Näringsdepartementet var også på Zeros konferanse tirsdag. I et intervju med Teknisk Ukeblad forsøkte han å tone ned risikoen for at forhandlingene om et felles sertifikatmarked vil strande, slik de gjorde i 2006.

– Hvor lenge kan Sverige godta at Norge ikke har avklart sin forpliktelse i forbindelse med EUs fornybardirektiv?

– Det er en del av avtalen med Norge at Norge skal være med i fornybardirektivet. Vi tar for gitt at Norge kommer til å være med 1. januar 2012.

Like ambisiøse mål

– Men hvis Norge klarer å forhandle seg til et så lavt krav at det ikke trenger kraften fra sertifikatmarkedet?

– I avtalen mellom Norge og Sverige om elsertifikater fra september i fjor heter det at Norge skal ha like ambisiøse mål som Sverige. Så uansett hva målet blir for hele energisystemet, skal Norges mål i elsertifikatsystemet være like ambisiøst som Sveriges.

– Men Norge har ikke startet formelle forhandlinger med EU om fornybardirektivet ennå. Finnes det et tidspunkt hvor Sverige vil se seg nødt til å trekke i bremsen fordi det er usikkert hva Norge ender opp med?

– Nei, jeg ser ikke det problemet ennå.

– Kan heve avtalen

– Men det kan vel komme et tidspunkt hvor Sverige må vurdere det?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Jo. Lik sertifikatambisjon som Sverige er vilkåret for et felles marked. Hvis det blir avtalebrudd, kan vi heve avtalen. Men det er for tidlig å spekulere om det nå. Vi oppfatter at det er politisk vilje både fra EU og Norge om å gå i gang med realforhandlingene om fornybardirektivet. Og det er klart at om man skal forhandle, kan man jo ikke legge seg flat, sier Johansson.

– Hvordan er framgangen i forhandlingene mellom Norge og Sverige om sertifikatmarkedet? Eller kan man i det hele tatt kalle det forhandlinger?

– Det pågår diskusjoner. Jeg håper å lande dem, slik at markedet kan tre i kraft 1. januar 2012. Jeg ønsker ikke å komme med noen mer spesifikk frist for når forhandlingene da må være sluttført.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.