NYHETSBREV

Det er nå det må satses på innovasjon

Vi skal ha oljeindustri i flere generasjoner, og må satse på innovasjon heller enn pessimisme, skriver NFA. Illustrasjonsfoto fra et Statoilanlegg. ⇥Foto: Statoil
Vi skal ha oljeindustri i flere generasjoner, og må satse på innovasjon heller enn pessimisme, skriver NFA. Illustrasjonsfoto fra et Statoilanlegg. ⇥Foto: Statoil Bilde: Harald Pettersen/Statoil
Tom Kristian Venger
13. okt. 2015 - 04:09

Det er ikke riktig at industrien ligger med brukket rygg og at det nå snart er slutt på oljeeventyret i Norge. I mange tiår fremover vil vi ha en stor norsk petroleumsindustri.

Riktignok må kostnadsnivået tilpasses oljeprisen, og det er nettopp det som resulterer i krisen vi opplever nå. Det er selvsagt svært dramatisk for mange mennesker som for øyeblikket står uten den godt betalte jobben i offshoreindustrien. Men vi skal ikke glemme at et stort flertall av de ansatte fortsatt er i jobb.

Les: Nyheter og tradisjoner i skjønn forening

Pessimisme skaper pessimisme.

Det er derfor viktig at man ikke bare fokuserer det negative i situasjonen vi nå opplever, men evner å se det store bildet. Det kom nylig et svært gledelig signal fra industrien, som fortjener oppmerksomhet: Flere norske industribedrifter vil investere. 14 prosent av de 2.378 bedriftene som har svart i NHOs ferske økonomibarometer, oppga at de ser for seg økte investeringer i neste kvartal. Ikke siden tredje kvartal i fjor har tallet vært så høyt.

Se også: Kan mangedoble oppdrett med ny teknologi

Lære av tidligere kriser

Oljebransjen var allerede i gang med tiltak for å normalisere kostnadsnivået da oljeprisfallet startet. Men fallet ble kraftigere og skjedde raskere enn noen var forberedt på. Derfor oppleves denne nedgangen som verre enn de man har opplevd tidligere. I tillegg vet man ikke hvor lenge prisen vil holde seg på det lave nivået. Norge har opplevd oljekriser før.

Professor i petroleumsøkonomi ved Universitetet i Stavanger, Petter Osmundsen, mener man ikke må gjøre de samme feilene som sist: «Da kuttet oljeselskapene ned på vedlikehold, leteaktivitet og kompetanse ved å kvitte seg med nøkkelpersonell. Over tid vil oljeprisen igjen stige og aktiviteten vil ta seg opp. Da gjelder det å ikke ha kuttet for mye, slik at man klarer å levere når markedet etterspør produksjon og reserver», skriver Osmundsen i et innlegg i Dagens Næringsliv.

Nå er tiden for innovasjon

Kostnadsreduksjon er et begrep som er blitt godt kjent i offshoreindustrien de siste årene. Men kostnadsreduksjon betyr ikke at man skal slutte å investere. Det er nå man bør investere – i innovasjon. Man kan si at kostnadsreduksjon nå er en driver for innovasjon. Det kan virke utfordrende og motstridende å bruke penger for å spare penger. Men i et langsiktig perspektiv er investeringer i innovasjon lønnsomt.

Målet må være å produsere lønnsomt i oljesektoren i flere generasjoner fremover. Det forutsetter en fortsatt sterk og målrettet satsing på innovasjon. Oljebransjen har historisk vist at den er innovativ og endringsvillig, og dette må fortsette. Det er stort behov for dyktige teknologer med høy kompetanse i andre deler av industrien. Her kan tidligere oljeingeniører spille en viktig rolle. En rekke bedrifter har nå en unik mulighet til å sikre seg den beste arbeidskraften. Så får bidraget fra ledige oljeingeniører være vilje til å flytte og kanskje akseptere noe lavere lønn på land.

Les om: – NFA skal se på mulighetene for å gjenbruke teknologi fra oljesektoren i andre bransjer

Lære av hverandre

Oljeingeniørene kan tilføre andre deler av industrien mye innen innovasjon, nytenkning og bruk av avansert teknologi. I tillegg er det mye å hente ved at bedrifter lærer av hverandre – på tvers av virksomhetsområder. Å benytte eksisterende teknologi i et helt annet business-område er også noe flere bedrifter blir flinkere til. La oss nevne ett konkret eksempel: Teknologibedrifter Air Products i Kristiansand har gjort stor suksess med sine membraner og er i dag verdensledende innen nitrogengeneratorer til bruk på skip. Nå er de med i et testprosjekt der membranen benyttes til CO2-fangst i landbasert prosessindustri. Den samme metoden som Air Products har benyttet på å skille ut nitrogen kan nemlig også brukes til å skille ut CO2. Det å satse på kompetanse og kostnadseffektive løsninger, som automatiseringsteknologi, mener vi er avgjørende for fremtidens industri i Norge. Slik vi ser det er det på tide å se muligheter der pessimisten kun ser elendighet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.