BYGG

Det ble ingen passivhusstandard

LAVENERGI: Mats Eriksson klarte ikke å få kommiteen til å bli enige. Begrepet "lavenergibolig" skapte for steile fronter.
LAVENERGI: Mats Eriksson klarte ikke å få kommiteen til å bli enige. Begrepet "lavenergibolig" skapte for steile fronter. Bilde: Tore Stensvold
Joachim Seehusen
26. nov. 2009 - 16:52

Det var en skuffet komitéleder Mats Eriksson som etter det siste møtet passivhuskommiteen måtte erkjenne at uenigheten var for stor.

Videre

Komiteen greide ikke å enes om et felles forslag. Nå går stafettpinnen videre til sektorstyret i Standard Norge.

Etter behandling der blir et endelig forslag behandlet av styret i Standard Norge.

– Jeg håper vi får en standard i løpet av februar, sier Eriksson. Passivhusstandarden skulle vært klar for et år siden, nå blir den ytterligere forsinket.

Lavenergiproblem

Før dette siste møtet var det flere punkter der uenigheten var sterk. Komiteen klarte å bli enige om alle unntatt ett: Skal begrepet "lavenergibolig" være med i standarden eller ikke?

Betegnelsen er med i forslaget, men et mindretall står steilt på at ordet ikke kan være med i standarden.

Begrunnelsen er at begrepet også forekommer i TEK, mens det i passivhusstandarden gjelder hus med lavere energibehov. Motstanderne frykter at dette kan skape forvirring.

– Ja, den fronten er steil, bekrefter Eriksson.

Han vil ikke opplyse hvem som representerer dette steile mindretallet.

Innvendinger

Det er ikke første gang det er strid om passivhus.

Etter høringsrunden da det første utkastet var lagt frem kom det mange innvendinger.

– En av grunnene til at komiteen ble så stor er at alle aktørene med sterke innvendinger skulle bli hørt, sier Eriksson.

15 kWh/m2/år

For alle øvrige punkter enn lavenergiboliger er det nå enighet. For at boligen skal få merkelappen passivhus må energibehovet til oppvarming, det vil si eksklusive varmt tappevann og el til andre formål enn varme, være maks 15 kWh/m 2/år om huset er 250 m 2 eller større. KFor mindre hus, med større andel ytterflater blir kravet ca. 18 kWh/m 2/år. Dette gjelder for et valgt normalklima som blant annet finnes i Oslo-regionen.

Så er det et utvalgt faktorer som kan benyttes avhengig av hvor boligen bygges.

Dermed er det sikret at passivhus kan bli bygget også i de kaldeste strøkene i landet uten at veggene må bli uforholdsmessig tykke.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.