INDUSTRI

– Det åpner mange muligheter

Trond Gram
12. nov. 2009 - 07:38

Europeiske kraftverk er i gjennomsnitt 40 år gamle. Markedet for rehabilitering av gamle kraftverk i Europa er stort og eksportmulighetene våre er store, sier Svein Ole Strømmen, konsernsjef i Rainpower.

Snart to år gamle Rainpower drar nytte av voksende investeringer i vannkraft i Europa, og nyutviklet turbinteknologi og får stadig mer å gjøre i Europa, med kontrakter for blant annet EdF i Frankrike og to store kontrakter i Tyrkia.

Kontrakt i Sveits

– Vi har fått en ny kontrakt i Sveits og er også prekvalifisert som leverandør i Italia. Det åpner mange muligheter. I dette markedet er det ikke så mange aktører, og vi har fått gode tilbakemeldinger på at vi kommer inn som en seriøs teknologiaktør fra Skandinavia, sier Strømmen.

I Tyrkia skal Rainpower levere nye turbiner til Keban-kraftstasjonen, hvor selskapet har oppnådd en hydraulisk virkningsgrad betydelig over forventningene.

Ny teknologi

Med åtte turbiner oppgradert øker forventet kraftproduksjon med hele 235 GWh, basert på ny turbinteknologi, såkalte Rainpower Storm, en nyutviklet Francis-turbin. Kontrakten har en verdi på rundt 140 millioner kroner.

– Vi har forbedret virkningsgraden fra 90 til 93 prosent. Det blir innmari mye ekstra energi, sier Strømmen og legger til at beregninger selskapet har gjort viser at oppgraderingen i Keban gir like mye ekstra energi tilsvarende et vindkraftverk med 20 turbiner.

Det vil si rundt 60 MW installert effekt, med 20 store vindturbiner på 3 MW hver.

Store muligheter

Selskapet har også nylig signert en kontrakt på leveranser av fire småkraftverk verdt 170 millioner kroner.

– Tyrkia er det største markedet for ny vannkraft i Europa. De har 14 GW installert effekt, med ambisjoner om å komme opp i 28 GW.

Ifølge teknologidirektør Steinar Faanes er det en tommelfingerregel i kraftbransjen som sier at man ved å bytte ut elektromekanisk utstyr kan øke energiproduksjonen med rundt ti prosent.

Det potensialet gir store muligheter for teknologiselskaper som Rainpower.

– Veldig interessant

– Rehabiliteringsmarkedet i Norge og Europa er veldig interessant, legger Strømmen til.

I tillegg har selskapet satset mye på småkraftmarkedet. Rainpower gikk inn i året med en tom portefølje på småkraft. Nå har selskapet et tresifret millionbeløp i ordreinngang på småkraft.

– Vi er på over 200 millioner kroner på småkraft, sier Faanes.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.