KLIMA

Desperat innsats for å unngå radioaktive utslipp

INGEN SJANSER: Slik blir de møtt, de mange tusen menneskene som har blitt evakuert fra områdene rundt de jordskjelvrammede kjernekraftverkene i Japan. Både barn og voksne blir sjekket når de ankommer evakueringsområdene.
INGEN SJANSER: Slik blir de møtt, de mange tusen menneskene som har blitt evakuert fra områdene rundt de jordskjelvrammede kjernekraftverkene i Japan. Både barn og voksne blir sjekket når de ankommer evakueringsområdene. Bilde: Reuters
13. mars 2011 - 20:39
Vis mer

I løpet av søndagen kom det stadig nye meldinger om problemer ved japanske kjernekraftverk.

Anlegget i Tokai rapporterte om problemer med kjølingen, mens atomkraftverket i Onagawa var satt i kriseberedskap på grunn av unormalt høyt strålingsnivå, ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Les også:

Evakuering

Senere gikk japanske atomsikkerhetsmyndigheter ut med beskjed om at strålingsnivået ved Onagawa skyldtes stråling fra kraftverket Fukushima Daiichi, der man tidligere har sluppet ut radioaktiv damp for å lette på trykket. Det japanske nyhetsbyrået Kyodo rapporterte at bare én av pumpene som brukes til å holde kjølesystemet ved Tokai i gang, var ute av drift.

Rundt de to Fukushima-kraftverkene er det iverksatt masseevakuering, og innbyggere som har oppholdt seg i området som nå er evakuert, undersøkes for strålingsskader. Så langt kan 190 personer ha blitt utsatt for stråling, ifølge japanske myndigheter.

Japans statsminister:

– Ikke full nedsmelting

Japans ambassadør til USA, Ichiro Fujisaki, sier til TV-kanalen CNN at én brenselstav i en av reaktorene i Fukushima delvis er nedsmeltet. Men dette er ikke like alvorlig som en full reaktornedsmelting, understreker ambassadøren.

Ifølge Japans regjering kan nedsmelting ha forekommet ved minst én av atomreaktorene ved Fukushima Daiichi.

Les også: Mulig nedsmelting ved to reaktorer

Atomekspert Robert Alvarez ved Institute for Policy Studies i USA mener det et tegn på «ren desperasjon» når japanerne nå fyller de overopphetede atomreaktorene med sjøvann for å holde temperaturen nede. Han frykter en situasjon som ligner den i Tsjernobyl i 1986, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Situasjonen er blitt så desperat at de tilsynelatende ikke har kapasitet til å levere ferskvann eller rent vann til å kjøle ned reaktoren og stabilisere den, og nå, i ren desperasjon, må de ty til sjøvann, sier Alvarez.

– Ikke dommedag

Direktør Ole Harbitz i Statens strålevern understreker imidlertid at det ikke er snakk om løpske reaktorer som når som helst kan eksplodere, og avviser dommedagsbeskrivelser.

Les mer om hva Harbitz mener her:

Harbitz får støtte fra flere eksperter på kjernefysikk. En virkelig farlig situasjon vil først oppstå dersom en betydelig mengde radioaktivitet slipper ut gjennom materialene som omslutter reaktorene, for eksempel fordi trykket blir så stort at reaktortankene eksploderer.

– Det var det som skjedde i Tsjernobyl. Det er ikke det som har skjedd i den første reaktoren, sier Paddy Reagan, atomfysiker ved Surrey University i et intervju med Sky News.

Han henviser til eksplosjonen ved Fukushima Daiichi-kraftverket lørdag og sier den ble forårsaket av svært varm damp som hadde bygget seg opp over tid.

Reagan mener det er en god idé å pumpe sjøvann inn for å kjøle reaktorene ned, slik japanerne nå gjør.

Les også: Eksplosjon ved kjernekraftverk: <br/> – Vegger og tak er ødelagt

Gunstig vær

Også Marco Ricotti, som er spesialist på kjernekraftverk ved det polytekniske universitetet i Milano, understreker at det er store forskjeller på Tsjernobyl og situasjonen i Japan.

– Ved Tsjernobyl hadde reaktoren nådd et høyt energinivå, det var ikke noe sikkerhetsskall rundt, og de hadde ikke tid til å evakuere folk. Fukushima-reaktoren ble skrudd av, det var et sikkerhetsskall rundt, og de hadde nok tid til å evakuere, sier han til avisa Corriere della Sera.

En heldig vindretning søndag gjorde at eventuelle lekkasjer ikke ble drevet over land. Det som måtte ha sluppet ut fra anlegget, ble i stedet blåst ut over Stillehavet.

Mer om krisen i Japan:

Kjemper for å unngå atomkatastrofe

Frykter at Japan ikke forteller alt

– Alvorligste atomsituasjon siden Tsjernobyl

Evakuerer befolkning ved kjernekraftverk

– Kort tid å varsle katastrofen

Fire kjernekraftverk stengt i Japan

Oljeraffineri i brann etter jordskjelv

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.