INDUSTRI

Designer brønnbåt til Færøyene

KOPI: Bakkafrost får en brønnbåt tilsvarende denne NVC 386, designet av Rolls-Royce for Sølvtrans.
KOPI: Bakkafrost får en brønnbåt tilsvarende denne NVC 386, designet av Rolls-Royce for Sølvtrans.Bilde: Rolls-Royce
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
18. nov. 2013 - 14:33

Fartøyet på 75,8 meters lengde og 16 meters bredde, skal bygges ved det tyrkiske verftet Tersan. Rolls-Royce leverer både design og en del utstyr. Kontrakten er på ca. 60 millioner kroner for Rolls-Royce.

Skipet med design-betegnelsen NVC 386 får Wave Piercing baugs som Rolls-Royce har utviklet.

Det skal gi 10 prosent mindre motstand i sjøen sammenlignet med tradisjonell baug.

Les også: Vil dempe motorbråk med plastkompositt

Fisk i fat

Lastekapasiteten blir 3000 kubikkmeter, tilsvarende 450 tonn levende fisk.

Fisken skal oppbevares i tre lasterom med full vannsirkulasjon og filtrering, konstruert for optimal transport av levende fisk. Separate systemer sørger for simultan lasting av tankene, samt trykkbasert lossing til land.

Et avlusingsanlegg med stor kapasitet skal også om bord. For at mannskapet også skal trives, er det lagt vekt på gode arbeidsforhold og fritidsrom. Skipet får 7 enkeltlugarer, stor salong med separat spiseplass, treningsrom og badstue.

Les også: Høy komfort i offshorearbeidernes nye hotell

Bergen diesel

I tillegg til design og engineering skal Rolls-Royce levere en integrert utstyrspakke inkludert dieselelektrisk framdriftsanlegg samt to C6 Bergen-motorer.

Leder for avdelingen for fiske- og spesialfartøy i Rolls-Royce, Monrad Hide, mener Bakkafrost får en helt ny hverdag med dette fartøyet.

– Både kvalitet, kapasitet, komfort og miljømessige hensyn er uten sidestykke. Et stort utviklingsarbeid ligger bak. CDF-analyser sikrer rederiet et mest mulig drivstoffbesparende og kostnadseffektivt fartøy, sier Hide i en pressemelding.

Tredje i sitt slag

Brønnbåten til Bakkafrost er det tredje fartøyet med dette designet levert fra Rolls-Royce. Norske Sølvtrans fikk i oktober overlevert en brønnbåt levert fra Zamakona-verftet i Spania, og har en til under bygging.

Les også:

Dette er Årets skip

Shell designer drømmeskipet

Nytt superskip til den amerikanske marinen  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.