Derfor kommer svenske ingeniører til Norge

Derfor kommer svenske ingeniører til Norge
OMRINGET AV NORDMENN: De synes nordmenn er hyggelige, men litt kalde, og planlegger å reise hjem etter kort tid. Men så finner de norske kjærester... Bilde: Scanpix

Det er ifølge Statistisk sentralbyrå 32 162 svensker mellom 20 og 66 år i Norge, økt fra 20 855 for bare tre år siden.

Mange av dem treffer vi i serviceyrker og helsetjenesten, i tillegg til de som på TV nylig ble avslørt som bananskrellere.

Men det er også en gruppe svenske sivilingeniører i Norge, anslagsvis 1000 stykker.

Flere

Antallet kan øke, tror Ulf Rock, daglig leder og medeier i rekrutteringsselskapet Rock Werner. I de fire siste årene har han bidratt til i overkant av hundre ingeniøransettelser i Norge, om lag 20 prosent av dem har han hentet i Sverige.

Men også Rock mener det reelle tallet på svenske arbeidstakere i Norge er langt høyere.

– På en jobbmesse i Västerås tidlig i mars oppga den svenske Arbetsförmedlingen at det jobber om lag 100 000 svensker i Norge. De fleste av disse er dag- eller ukependlere som kommer for en kort periode og ikke er registrert med bostedsadresse i Norge.

Dette gjelder også noen ingeniører.PLUSS: Det store plusset som trekker svenske ingeniører til Norge er faglige utfordringer, og norske kjærester, viser spørreundersøkelsen Ulf Rock har fått gjennomført.
PLUSS: Det store plusset som trekker svenske ingeniører til Norge er faglige utfordringer, og norske kjærester, viser spørreundersøkelsen Ulf Rock har fått gjennomført. Joachim Seehusen

Kjærlighet viktig

Svenskene finner det vanskelig å komme under huden på nordmenn, men ellers trives de godt.

– Hvis norske selskaper legger litt arbeid i å inkludere svenske ingeniører, øker sjansene for at de blir værende. Nordmenn oppfattes som hyggelige av svensker, men vanskelige å komme under huden på, sier Rock.

Så veldig ille kan vi ikke være, for undersøkelsen antyder at den viktigste årsaken svenskene har for å dra hjem er svensk kjæreste. Så fort de får seg norsk kjæreste, øker sjansene for at de blir værende.

Det bekrefter Kristoffer Norberg, sivilingeniør innen materialteknikk, utdannet ved universitetet i Luleå og ansatt i Multiconsult i Stavanger siden mars i fjor.

– Da jeg fikk jobben, tenkte jeg at etter to år skulle jeg vurdere på nytt hvor lenge jeg skulle bli i Norge, men nå har jeg fått meg en norsk kjæreste og da blir alt annerledes, sier Norberg.

Kommunikasjon viktigere enn erfaring

Flest vil jobbe for Google

Raskt avansement

Firmaet til Rock har gjennomført en dybdesamtale med 20 svenske sivilingeniører som jobber og bor i Norge.

Svarene er ganske entydige: De yngste kommer hit fordi de får større faglige utfordringer og større utviklingsmuligheter enn i hjemlandet.

– Det stemmer med vårt inntrykk, de får større muligheter enn i svenske bedrifter og de får raskere avansement, men vi kan ikke dokumentere dette, sier Rock.

– Jeg har jo bare vært her i et år, men jeg tror det er riktig, du må jobbe litt mer selvstendig her enn i Sverige, bekrefter Norberg.Landegrenser uten betydning

Et stort antall av de 1000 svenske sivilingeniørene er utdannet ved Chalmers i Göteborg.

– For folk fra Göteborgregionen kan det ligge en større kulturell forskjell i å reise til Stockholm enn å reise til Oslo, sier Rock.

Heller ikke Norberg ser store kulturforskjeller mellom Norge og Sverige.

– Nei, de første to månedene var stavangerdialekten vanskelig. Ellers er den største kulturforskjellen at jeg kommer på at jeg savner varm lunsj.

– Hvorfor kom du hit?

– Jeg hadde en jobbpause på om lag seks måneder og hadde hørt at det var godt med jobber. Derfor tenkte jeg, hvorfor ikke.

– NITO må bli mer fryktløs

Undervannsingeniører tjener best

Stor mangel på subseaingeniører

Les mer om: