OLJE OG GASS

Stor mangel på subseaingeniører

SEPARERES: Separasjonsutstyr fra FMC Kongsberg Subsea på Tordis-feltet.
SEPARERES: Separasjonsutstyr fra FMC Kongsberg Subsea på Tordis-feltet. Bilde: FMC
Tore Stensvold
15. mars 2011 - 07:15

Til tross for at NTNU nå tilbyr masterstudier i subseateknologi, er behovet for ingeniører med subsearelaterte fag mye større enn tilbudet. Behovet øker.

Umulig

Oljeselskapene øker virksomheten på havbunnen. Ingeniørbehovet øker voldsomt.

– Det er nesten umulig å få tak i ingeniører som har erfaring med subsea, sier Knut Nyborg i Aker Solutions.

Han leder avdelingen for Subsea power & process. Bare den avdelingen trenger nå 30–35 ingeniører. I tillegg er det andre subsea-avdelinger og engineeringområder som kjemper om ingeniørkrefter.

Les også: Etterlyser subsea-standarder

NEDSKALERER: Direktør Knut Nyborg i Aker Solutions har ansvar for power, process & boosting og ledet arbeidet med Åsgard-tilbudet. Han tror det er letter åe nedskalerer fra Åsgard og lage standarder enn å gå motsatt vei.
FYLLER OPP: Direktør Knut Nyborg i Aker Solutions har ansvar for power & process. Etter at kontrakten på gasskompresjon på Åsgard ble sikret før nyttår, må det fylles opp med flere subseaingeniører. Tore Stensvold

Internopplæring

– Vi innser at ikke alle stillinger kan fylles opp med ingeniører som har solid subseakompetanse. Subsea i seg selv er jo ikke noe fag. Faglig dyktighet innen de fleste disipliner er en god start. Det spesielle med dypvann kan man lære her på huset, sier Nyborg.

Aker Solutions ser positivt på at NTNU og Høgskolen i Bergen tilbyr to-årig masterstudium i subsealøsninger for ingeniører.

Professor Mary Ann Lundteigen ved NTNU fortalte i forrige uke til Teknisk Ukeblad at antall studieplasser øker fra 12 til 18 til høsten.

– Det er likevel ikke nok til å dekke etterspørselen, sier Nyborg.

RAMMEVRK: Brønnrammer til Goliat-feltet. Aker Solutions bygger på løpende bånd. Brønnhoder og annet utstyr kommer på plass seinere. Men ikke mye er standardisert og hyllevare.
RAMMEVERK: Brønnrammer til Goliat-feltet. Den viktigste kompetansen ligger i utstyret som skal plasseres i rammen. Tore Stensvold

Sug fra Kongsberg

FMC Kongsberg Subsea er stadig på jakt etter ingeniører med subseakompetanse. I fjor ble det ansatt rundt 200 personer. Færre blir det neppe i år.

– Vi har en hel del stillingsutlysninger ute nå og regner med at vi i løpet av året vil komme opp i rundt 150–200 tilsettinger også i år, sier HR-konsulent Mariana Cartro ved FMC Kongsberg Subsea.

FMC-selskapet ønsker seg helst erfarne medarbeidere.

– Vi har også en del stillinger som passer for nyutdannete, sier hun.

I likhet med Aker Solutions, innser selskapet at de ikke så lett får tak i erfarne subseaingeniører.

Les også:

Friskt blod

– Så lenge ingeniørene eller sivilingeniørene er faglig sterke og med relevant erfaring, sørger vi for at de får nødvendig kunnskap om subsearelaterte problemstillinger, sier Cartro.

Administrerende direktør Rasmus Sunde sier at selskapet bestreber seg på ikke å rekruttere fra konkurrentene.

– Da går vi i sirkler. Det er ønskelig å tiltreekke oss ansatte som har erfaring som kan bringe oss videre, sier Sunde til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Ung og lang erfaring?

Knut Nyborg i Aker Solutions har lyst til å si at de ønsker seg en ung, dynamisk ingeniør med lang erfaring.

– Jeg får passe meg for å bruke en slik floskel, sier han med et smil, og legger til:

– Vi trenger både dyktige spesialister med erfaring samt unge, entusiastiske nyutdannete. Vi trenger variasjon og bredde i teamene for å få skikkelig innovasjon og gode diskusjoner, sier Nyborg.

Les også: Kritisk teknologi snart i mål

Øker trykket

Oljeselskapene og konsulenter spår en rivende utvikling for subseautstyr.

Elisabeth HarstadFoU-direktør, DNVAdm.dirDNV Research & Innovation
KOMPLISERT: DNVs FoU-direktør Elisabeth Harstad ser Åsgard gasskompresjon som en liten start på noe som kommer. Tore Stensvold
I Det Norske Veritas' Technology Outlook 2020, blir det pekt på hvor viktig det er å øke produksjonen fra eksisterende felt, og bygge ut marginale felt.

– Det meste av dette vil skje ved hjelp av undervannsutstyr. Vi ser også hvordan felt med fallende trykk og felt langt fra land eller prosessanlegg krever prosessering og kompresjon på dypt vann. Ormen Lange gasskompresjonspilot og Åsgard gasskompresjon er bare starten på et område vi har veldig tro på, sier FoU-direktør Elisabeth Harstad til Teknisk Ukeblad.

Les også: Rendyrker Aker Solutions

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.