KARRIERE

Kommunikasjon viktigere enn erfaring

KOMMUNIKATØRER: Lagspillere med gode kommunikasjonsevner er det det mest etterspurte hos verdens arbeidsgivere nå, skal vi tro en Universum-undersøkelse.
KOMMUNIKATØRER: Lagspillere med gode kommunikasjonsevner er det det mest etterspurte hos verdens arbeidsgivere nå, skal vi tro en Universum-undersøkelse. Bilde: Colourbox
Stein Jarle Olsen
1. mars 2011 - 07:14
Vis mer

Det kommer frem av rapporten “Employer Branding Insights” fra svenske Universum.

Selskapet har spurt 632 bedrifter globalt om hvilken kompetanse de ser mest etter i jakten på nyansatte, og 61 prosent av de spurte svarer at gode kommunikasjonsegenskaper er høyt verdsatt.

Kommunikasjon ser dermed ut til å være viktigere enn både teknisk kompetanse (59 prosent), praktisk erfaring (52 prosent) og forretningsteft (50 prosent).



Flere faser NYANSERT: Karrieresenteret ved Universitetet i Oslos Gisle Hellsten mener kommunikasjonsevner er viktigst når man er kommet på intervju.
Flere faser NYANSERT: Karrieresenteret ved Universitetet i Oslos Gisle Hellsten mener kommunikasjonsevner er viktigst når man er kommet på intervju.

Flere faser

Leder ved Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo, Gisle Hellsten, sier at han tror det er viktig å se litt nyansert på slike undersøkelser.

– En ansettelsesprosess går gjennom flere faser, og når man skal sortere kvalifikasjoner i første runde, med CV og søknad i bakhånd, tror jeg formell kompetanse, fagbakgrunn og ikke minst karakterer er viktig. Når man så får inn et knippe mennesker på intervju, vil nok andre ting telle mer, og her er nok kommunikasjonsegenskaper viktige, sier Hellsten til Teknisk Ukeblad.

Les også: Nå er det enklere å få jobb

– Norge har nok ingeniører

– Fortsatt mangel på ingeniører

Mangler erfaring

Universum har også spurt om hvilke egenskaper arbeidsgiverne savner mest i sine mest nylige ansatte. Her fremgår det tydelig at praktisk erfaring er en mangelvare, og 32 prosent av bedriftene svarer at de nyansatte har for lite erfaring.

Forretningsteft følger på andreplass med 28 prosent og gruppelederegenskaper på tredjeplass med 24 prosent.

– Hadde undersøkelsen stilt spørsmålet på en annen måte, hadde man muligens fått et annet resultat. Man kunne neppe valgt en kommunikatør til mange stillinger uten at han hadde den rette kompetansen i bånn. Evnen til å kommunisere, analysere og så videre slår sterkere ut lenger ut i ansettelsesprosessen, sier Hellsten.



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Lagspillere mest verdsatt SELVSTENDIG: Administrerende direktør Geir Dølvik i Manpower Professional Engineering mener det at man er selvstartende er viktigere enn at man er en lagspiller.
Lagspillere mest verdsatt SELVSTENDIG: Administrerende direktør Geir Dølvik i Manpower Professional Engineering mener det at man er selvstartende er viktigere enn at man er en lagspiller.

Lagspillere mest verdsatt

Universum har også bedt arbeidsgiverne om å rangere hvilke personlige egenskaper de ser mest etter når de skal ansette en ny medarbeider. Her kommer stikkordet “lagspiller” høyest – et ønske om å forstå og hjelpe kolleger er viktig, mener 71 prosent av de spurte.

Videre på lista finner vi “disiplinert arbeidsetikk og høye kvalitetsstandarder” med 62 prosent og “ambisiøs og dreven” med 61 prosent. Moteordet “kreativ” plasserer seg langt ned på lista – kun 30 prosent av arbeidsgivere mener det er en viktig personlig egenskap.

– Vil arbeidsgiverne helst ha lojale ansatte som gjør det de blir bedt om og lite annet?

– Jeg oppfatter at det også er viktig at man er både kreativ og innovativ. Når vi utarbeider kravspesifikasjoner for våre kunder, rangeres nok ikke lagspiller like høyt som i Universum-undersøkelsen. Jeg legger dessuten merke til at man blir mer og mer opptatt av at kandidatene er selvstartende og kan gjøre ting uten å bli forklart i detalj, sier administrerende direktør Geir Dølvik i Manpower Professional Engineering til Teknisk Ukeblad.

– Er det arbeidstagers eller arbeidsgivers marked nå?

– Akkurat nå er vi i et skifte. I 2008 var det definitivt kandidatenes marked. Finanskrisen var igjen arbeidsgivers marked, men nå ser vi en veldig tilgang på stillinger og at det igjen begynner å bli kandidatenes marked, sier Dølvik.

Les også: Disse krever mest lydighet

TABELL: Arbeidsgivernes ønsker om kompetanse.
TABELL: Arbeidsgivernes ønsker om personlige egenskaper.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.