T2

Derfor brakk staven

Oddvar Brå fikk en ny stav av Terje Bogen og sprintet inn til delt førsteplass for det norske stafettlaget.
Oddvar Brå fikk en ny stav av Terje Bogen og sprintet inn til delt førsteplass for det norske stafettlaget.

Stavbrekk

Dramatikken i VM-stafetten oppsto helt på slutten av fjerde etappe.
I bakken nedenfor Holmenkollen kapell, rett før innspurten, brekker Oddvar plutselig staven og Alexander Zavjalov greier å komme forbi.
Den senere sponsorkongen Terje Bogen hører neppe Jon Herwig Carlsens bønn om å «la ham få en stav da, mann!», men gir likevel fra seg en stav.
Til slutt blir det helt jevnt på målstreken og Norge og Sovjetunionen deler gullet etter målfoto.

– Min påstand basert på disse gamle bildene er derfor at skistaven hadde betydelige materialtekniske feil, og dette kan ha vært en medvirkende årsak til at staven brakk under oppløpet. En skade på en slik stav vil raskt føre til at den brekker, sier Aage Stori, forskningsdirektør i SINTEF.

I 1982 var han materialforsker ved det daværende Sentralinstituttet for industriell forskning. Kort tid etter at Oddvar Brå brakk staven i oppløpet til VM-stafetten i Oslo kom Brås servicemann til SINTEF i Oslo med skistaver nøyaktig maken til dem den ferske verdensmesteren hadde brukt – og brukket – i VM-stafetten.

Fremprovoserte stavbrudd

Mikroskopbilde av Oddvar Brå-stav
Mikroskopbilde av Oddvar Brå-stav SINTEF Materialer og kjemi

Ifølge en artikkel på Sintefs nettsted ble stavene utsatt for en belastning lik den det så ut til at den originale skistaven ble utsatt for i Holmenkollåsen. Slik fikk forskerne fremprovosert et stavbrudd.

– Vi så på bruddflaten i et elektronmikroskop, og jeg tør påstå at konklusjonen er helt klar: Skistaven hadde betydelige materialtekniske feil, sier Stori.

Men mikroskopbildene gikk i glemmeboken helt til Stori fant igjen de gamle bildene. Ifølge Stori var Brås staver laget av et kompositt bestående av epoksy armert med både karbonfiber og borfiber. Men av bildene fremgår det at det ikke fantes heft mellom bindemiddelet av epoksy og armeringsfibrene av bor.

Sprø skistav

– Når man ikke har fått til heft mellom matrisemateriale og armeringsfibere blir konstruksjonen sprø og tåler veldig lite påkjenninger før den brekker, sier han.

Ifølge forskningsdirektøren vil moderne skistaver tåle den samme belastningen som Brås stav ble utsatt for i 1982. I Dagens komposittstrukturer betydelig bedre heft mellom epoksymaterialet og armeringsfibrene enn det vi så i skistaven.

Mikroskopbilde av Oddvar Brå-stav
Mikroskopbilde av Oddvar Brå-stav SINTEF Materialer og kjemi

Hvor var du da brå brakk staven? Diskuter det historiske stavbrekket på TU.no.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.