KRAFT

Derfor ble strømmen dyr

RÅDYR STRØM: Strømprisen var mange ganger den normale i periodene da forbruket var høyest i vinter. Manglende strømproduksjon var en faktor, men overdrevne prognoser over forbruket var også viktig, mener overvåkningsorganene som har sjekket saken.
RÅDYR STRØM: Strømprisen var mange ganger den normale i periodene da forbruket var høyest i vinter. Manglende strømproduksjon var en faktor, men overdrevne prognoser over forbruket var også viktig, mener overvåkningsorganene som har sjekket saken. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
20. sep. 2010 - 13:56

I vinter skjøt strømprisene i været, midt i en ekstrem kuldeperiode, samtidig som svensk kjernekraft gikk for halv maskin.

Men den kraftige prisøkningen skyldtes også overdrevne prognoser om etterspørselen etter elektrisitet.

Det er den foreløpige konklusjonen fra samarbeidsorganet NordREG etter å ha undersøkt saken: Les rapporten her

Sjekket pristoppene

Det er de nordiske energiministrene som har bedt NordREG se nærmere på pristoppene i vinter.

NordREG er samarbeidsorganisasjonen for de nordiske tilsynsmyndighetene, inkludert Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE).

Da strømprisene var på sitt verste i vinter, gikk NVE og Konkurransetilsynet rutinemessig inn og undersøkte om noen hadde misbrukt sin markedsmakt: Les saken her

Tre topper

Det var spesielt tre topper i vinter, nemlig 17. desember, 8. januar og 22. februar. Pristoppene skyldtes uvanlig lave temperaturer og stor etterspørsel samtidig som kjernekraften i Sverige delvis lå nede.

Det var spesielt tre topper i vinter, nemlig 17. desember, 8. januar og 22. februar. Pristoppene skyldtes uvanlig lave temperaturer og stor etterspørsel samtidig som kjernekraften i Sverige delvis lå nede. LABER DRIFT: Atomkraftverket Oskarshamn lå nede store deler av 2009. I vinter bidro kjernekraften til de høye strømprisene. Men også overdrevne prognoser får en del av skylden. Mona Sprenger

Men NordREG slår fast at dette ble verre fordi overføringskapasiteten i Norden er for dårlig, og at det var «påtagelige» forskjeller mellom prognosene og den faktiske etterspørselen. I tillegg ble prisene verre fordi kundene ikke har noen grunn til å redusere forbruket selv om prisen går i taket.

Foreslår tiltak

NordREG foreslår nå en rekke tiltak som skal minske risikoen for lignende strømpriser de neste vintrene.

Ett av tiltakene er økt åpenhet om strømprisen på elbørsen Nordpool. Et annet er å innføre smarte strømmålere som gjør kundene bedre i stand til å redusere sitt forbruk i perioder hvor prisene er høye. NordREG peker også på at man kan revurdere dagens prisområder for strøm, og innføre tiltak som forbyr å stenge ned kraftanlegg om vinteren.

For eksempel kan det bli forbudt å gjennomføre planlagt vedlikehold av kraftanlegg mellom 1. desember og slutten av februar.

Norske Statnett var også forundret over de skyhøye prisene i vinter og tok da initiativ til å sjekke saken nærmere: Les saken her

Hasle er et problem

Ett av problemene i elnettet er Hasle-overføringen fra Norge til Sverige. Denne linjen på 2000 megawatt (MW) strupes når forbruket i Oslo er høyt, og mister da muligheten for å eksportere til Sverige. Spesielt 8. januar i år var overføringskapasiteten på null MW.

Ifølge NordREG vil den ferdige linjen over Storebælt i Danmark bidra til å stabilisere strømsystemet, siden Øst- og Vest-Danmark nå er knyttet sammen. Organisasjonen peker også på at kraftlinjen Ørskog-Fardal kan bidra til å stabilisere det nordiske kraftmarkedet. Avgjørelsen ligger nå til klagebehandling hos Olje- og energidepartementet.

NordREGs rapport er basert på et arbeid fra Gaia Consulting. Det skal arrangeres en workshop om konklusjonene senere. Det vil komme en fullstendig rapport om pristoppene i vinter før årsskiftet.

Strømforbrukere og industri i Midt- og Nord-Norge var blant dem som ble hardest rammet av de høye strømprisene i vinter: Les saken her

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.