KLIMA

Deponisaken i gang

I GANG: Rettssaken om Oslo Havn og Malmøykalven startet i Oslo tingrett i dag.
I GANG: Rettssaken om Oslo Havn og Malmøykalven startet i Oslo tingrett i dag. Bilde: Viktor Jæger
Julie R. Andersen
2. nov. 2009 - 12:15

Dette er saken

  • Prosjekt Ren Oslofjord ble startet februar 2006. Målet var å rydde havnen i Oslo for miljøgifter og skape seilingsdyp i forbindelse med senketunnelen i Bjørvika.
  • Entreprenørfirmaet Secora mudret omtrent 650 000 kubikkmeter av sjøbunnen innerst i havneområdet. De miljøgiftige massene ble deponert bak øya Malmøykalven i Oslofjorden.
  • Landdeponi på Langøyene ble vurdert, men flere uavhengige forskningsmiljøer, blant annet Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA), regnet dypvannsdeponi som sikkert og kostnadseffektivt.
  • SFT ga Oslo Havn tillatelse til mudring, deponering og tildekking av deponiet. Ren Oslofjord rapporterte til SFT. Prosjektet ble også kontrollert av Norges Geotekniske Institutt (NGI) og NIVA.
  • Ulike miljøorganisasjoner som Folkeaksjonen mot Giftdumping, Neptun og Innbyggerinitiativet på Nesodden, har protestert mot deponeringen.
  • 12. september 2007 ble det avslørt i VG at Secora dumpet giftstoffer ulovlig. Ifølge SFT-tillatelsen, skal massene "føres så langt ned mot bunnen som praktisk mulig før de slippes." I perioden mai 2006 til desember 2007 slapp Secora 33 000 kubikkmeter forurensede masser fra splittlekter, rett i overflaten på vannet over deponiet.
  • Oslo Havn og Secora er derfor tiltalt for forurensning, etter en anmeldelse fra SFT. I tillegg er NGI tiltalt fordi deres kontroll ikke avslørte den ulovlige dumpingen.

– Dette er en seier for sannheten, har Frank-Hugo Storelv, daglig leder i miljøorganisasjonen Neptun, sagt om rettssaken.

Les også:

Enkeltpersoner tiltalt

Oslo Havn og entreprenørfirmaet Secora er tiltalt for forurensning, etter en anmeldelse fra Statens Forurensningstilsyn (SFT).

I tillegg er Norges Geotekniske Institutt (NGI) tiltalt fordi deres kontroll ikke avslørte den ulovlige dumpingen.

Enkeltpersoner i Oslo Havn og Secora er også tiltalt.

– Vi stiller oss uforstående til at en av våre ansatte blir personlig tiltalt når det vedkommende i praksis har gjort er å arbeide med et kommunalt miljøprosjekt som er pålagt fra administrasjonen og styret Oslo Havn KF, sa Oslo Havns styreleder Bernt Stilluf Karlsen da statsadvokaten tok ut tiltale i april.

Deponimotstandere

Representanter for organisasjone Neptun, Innbyggerinitiativet på Nesodden, Folkeaksjonen mot giftdumping og Norges Miljøvernforn sitter i rettssalen.

De har vært deponimotstandere og kritisert Prosjekt Ren Oslofjord hele veien.

Are Dammann og Elin Leer-Salvesen, representanter for Innbyggerinitiativet, sier de har gått gjennom uttallige dokumenter om Ren Oslofjord.

I dag ligger det seks store, fylte permer med sakspapirer på hvert bord i rettssalen.

Kun deponering

Miljøorganisasjonene mener tiltalen for ulovlig deponering bare er begynnelsen, og at det kan bli flere rettssaker.

Rettssaken som startet i dag, handler kun om deponering. Mudringen av havnen og tildekkingen av deponiet, er ikke en del av straffesaken.

Saken skal gå hver dag de neste syv ukene, frem til 18. desember.



Les mer om: