Det er kamp på kniver i varmepumpebransjen. Den som kan hale mest varme ut av hver kWh har vunnet.
Panasonic gleder seg over at deres luft til luft-varmepumpe, som de til og med har døpt modell Flagship, har skåret høyest på to viktige parametre i en test som Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har gjennomført på oppdrag fra Energimyndigheten.
Panasonic hevder å ha den høyeste CPO-faktoren når det er kaldest, det vil si forholdet mellom strømmen den bruker i kW og hvor mye varme den avgir i kW.
Det er riktig når det gjelder et godt isolert hus i Luleå med et varmebehov på 15 400 kWh/år, men ikke riktig når energibehovet stiger til 28 000 kWh/år. Da må den se seg slått av flere andre merker.
Den beste pumpa i Luleå ser ut til å være IVT Nordic Inverter 12 KHR-N selv om den testen er tre år gammel. Til gjengjeld er den ti prosent dyrere enn Panasonic-en og det skal jo også tjenes igjen.
Les også: TEST: Her er de beste varme- pumpene
Vanskelig å konkludere
Det er nesten umulig å si hva som er best ut fra like tester. Ytelselsen varierer langs flere akser som utetemperatur og belastning.
Sveriges Tekniska Forskningsinstitut måler mange parametre under ulike belastninger og utetemperaturer og produsentene har en tendens til å vise frem de de skårer bra på. Mange av de ulike varmepumpene som er målt i det siste har hver sine fordeler. Derfor vant for eksempel Mitsubishi en annen test i fjor høst, med vekt på andre kriterier.
COP-faktoren varierer med utetemperaturen og da betyr det selvfølgelig i hvilken klimasone man bor i. Dessuten varierer den etter hvert som motoren belastes. Jo mindre belastning jo høyere COP-faktor.
Så selv om flaggskipet leder på noen målinger så ligger de bak på andre.
Pumpa er også testet helt ned til minus 25 grader. Selv på denne temperaturen gir den positiv COP: det har den til felles med flere andre, selv om da er det nok mer lønnsomt å bruke panelovner og slippe å slite på den langt dyrere varmepumpa.
Nytt modulhus: – Bedre isolasjon, tynnere vegger og lunere klima
Stille
Panasonic smykker seg også med å ha det laveste støynivået innendørs ved det høyeste effektuttaket.
I motsetning til panelovner er ikke innedelen støyfri. Med maks ytelse må vifta jobbe hardt og det høres. Likevel har de klart pine ned nivået til 55 dB(A). Det er bra, men Mitsubishi slår dem på lavere belastning med et nivå helt ned i 32 dB(A), der Panasonicen avgir 39 dB(A)
Telepumpe
En nyhet, som faktisk er nyttig, er at Panasonic Flagship kan fjernstyres.
Alle som har en smarttelefon kan styre varmepumpa. Det er ikke dumt når du vil komme hjem til et varmt hus etter ferien, eller rett og slett ikke finner den vanlige fjernkontrollen.
Her kan du selv se en del av de pumpene som Sveriges Tekniska Forskningsinstitut er har testet de siste årene og som har kommet godt ut.
Les også:
Moderne hus tar livet av vedovnene
– Gamle ovner må byttes ut