IT

Denne telefonbrikken virker i hele verden

Forenkler mobiler, nettbrett og PC-er.

LTE i PC-en: Det nye PCIe-kortet fra Intel inneholder den nye multimodus radiobrikken de nå har sluppet og som vil gi støtte for de aller fleste frekvenser og radiostanderer over hele verden.
LTE i PC-en: Det nye PCIe-kortet fra Intel inneholder den nye multimodus radiobrikken de nå har sluppet og som vil gi støtte for de aller fleste frekvenser og radiostanderer over hele verden. Bilde: Intel
3. nov. 2013 - 10:14

Det er ikke bare mobilprodusentene som kjemper om markedet. Det foregår en kamp inne i telefonen også. Om komponentene.

Her er det ikke utseendet som teller, men elektronikkdesign. Hvem gjør mest for minst strøm? Og hvem gjør det på minst plass?

Slikt selger. Og som vi vet, slikt blir det store tall av.

Les også: Nye iPhone kan gi megamarked for norske Idex

Radiobrikken

Den mest sentrale brikken i en mobiltelefon er den eller de som har ansvaret for kommunikasjon.

Uten den ingen samtale, ikke noe data, ikke forbindelse med bluetooth eller navigasjonssatellitter. Da er det ikke mye igjen.

Den samme loven gjelder her som ellers. Produsentene vil ha en brikke som gjør alt, men det har ikke vært like lett til nå.

Det vet alle som har iPhone 5. Den kan ikke kommunisere på mange av de frekvensene vi bruker til LTE i Europa, som 800 og 2600 MHz. Det var ikke plass til alt i den lille telefonen. Konkurrentene med litt større plass har fått klemt inn flere brikker som har løst problemet.

Les også: Så god er iPhone 5s som kameramobil

Støtter alle standarder

Nå er frekvensproblemet løst. Qualcomm lanserte en multimodus radiobrikke tidligere i år, og nå kommer Intel på banen og vil ha sin del av kaka.   

– Vi har laget multimodembrikker i mange år, så dette er ikke nytt for oss. De siste 13 årene har vi laget 13 milliarder radioer. Den nye brikken vi nå lanserer løser mange av de utfordringene mobilprodusentene har hatt med alle de radiostandardene de skal støtte. Spesielt innen LTE har det vært en flora av ulike bånd rundt om i verden.

– Den brikken vi lanserer nå støtter alle radiostandardene som betyr noe rundt om i de ulike markedene og det forenkler produktutviklingen for mobilprodusentene som ellers må lage ulike varianter for ulike markeder. Men det forenkler også situasjonen for brukerne. De slipper å reise rundt i verden med en telefon som ikke kan bruke alle frekvensene og teknologiene i nettverkene de er gjester i, sier direktør for mobil og kommunikasjon i Intel på en telekonferanse, Thomas Lindner.

Les også: Nettrafikken tredobles på fem år

Lite sulten kraftkar

Han mener elektronikkgiganten nå har kommet med et brikkeprodukt som skiller seg ut. Ikke bare er den 12 prosent mindre enn konkurrentene, og da er det nok Qualcomm han sikter til, den bruker 20 til 30 prosent mindre strøm også.

Og den skal tilby LTE-hastigheter opptil 150 mbit/s.

Det høres vakkert ut, men er nok høyst teoretisk. Da er det kanskje mer interssant at Intel har bygget inn støtte for VoLTE, det vil si tale over LTE, selv om standarden ennå ikke er vedtatt.

Det første produktet som bruker dette er allerede lansert gjennom Samsung Galaxy Tab 10.1.

Det er ikke mange PC-er som har støtte for LTE ennå og enda færre med global støtte. Intel lover at brikken deres vil blir maskineriet i nye PCI-moduler som kommer fra både Huawei, Sierra Wireless og andre som kan puttes inn i PC-en.

Les også:

De har et produkt som både Google og IBM er interessert i

Laser-bredbånd gir seks ganger raskere kommunikasjon

Så mye koster superbredbånd til alle  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.