OLJE OG GASS

Denne skal stanse oljeutblåsninger

Oljeindustriens respons etter oljekatastrofen i Mexicogulfen.

Oljestans: Denne dingsen skal stoppe kraftige oljeutslipp.
Oljestans: Denne dingsen skal stoppe kraftige oljeutslipp.
18. mars 2013 - 09:45

SOLA/STAVANGER: Da riggen Deepwater Horison sank i Mexicogulfen i 2010 innså oljebransjen at det ikke er tilstrekkelig med såkalte avlastningsbrønner for å stanse oljeutslipp.

BP brukte over to måneder på å bore avgrensningsbrønnene, og over 60 000 fat olje sprutet ut av letebrønnen per dag.

Improvisatoriske forsøk på å stanse utblåsningen ved brønnhodet ble satt i gang, men det tok flere uker før man til slutt lyktes.

Oljegigantene samlet

Derfor gikk ni av de store oljeselskapene sammen for å utvikle nytt utstyr som kunne stanse et pågående utslipp. Og når oljeindustrien bestemmer seg for å løse et problem pleier den som regel å få det til.

SWRP er et samarbeidsprosjekt drevet og finansiert av BG, BP, Chevron, ConocoPhillips, ExxonMobil, Petrobras, Shell, Statoil og Total.

Navnet «capping stack toolbox» er ikke enkelt å oversette til norsk. Men det består av et system som skal legge lokk på en brønn ute av kontroll.

Brønnkapslingsutstyret er utviklet gjennom Subsea Well Response Project (SWRP) og ble avduket i Stavanger fredag.

Les også: Eksploderende glass sparer Statoil for millioner

Norsk base

Den norske basen er det første av i alt fire baser internasjonalt. Brønnkapselssystemet som nå er avduket skal driftes av Oil Spill Response Ltd (OSRL).

– Det er betryggende å se at industrien her selv har tatt ansvar for å bedre beredskapen mot utilsiktede hendelser gjennom utviklingen av dette brønnkapslingssystemet, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Utstyret inngår i et internasjonalt beredskapssystem og kan fraktes på fly eller båt til de områdene det måtte trenges.

– Lanseringen av dette utstyret vil forsterke beredskapen mot uønsket hendelser ytterligere både nasjonalt og internasjonalt. Det er svært gledelig at denne basen blir lagt til Norge, og dette understreker betydning av norsk petroleumsvirksomhet og den kompetansen denne industrien i Norge representerer, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Les mer:

Skal grave seismikk ned i havbunnen

Denne bakterien skal gi økt oljeproduksjon

– Byråkratiet hindrer ny teknologi i oljeindustrien  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.