IT

Denne roboten er en vandrende videokonferanse

Hils på din neste kollega.

Ruslekonferanse: Denne mobile telekonferanseroboten, AVA 500, kommer snart på markedet og tilbyr en ny dimensjon i måten vi omgås på.
Ruslekonferanse: Denne mobile telekonferanseroboten, AVA 500, kommer snart på markedet og tilbyr en ny dimensjon i måten vi omgås på. Bilde: Cisco
11. juni 2013 - 19:04

Onsdag lanserer Cisco og robotselskapet iRobot en helt ny måte å kommunisere på:

Fra neste år vil man kunne møte en Ava 500 Video Collaboration Robot i gangene med et menneskelig ansikt på skjermen. Og det er faktisk et menneske i den andre enden. For dette er videokonferanse på hjul.

I stedet for å være bundet til et møterom eller en pult er dette en ny og mye mer menneskeliknende form for telekommunikasjon.

– Jeg har folk i avdelinger rundt om i hele verden. Vi er selvfølgelig godt utstyrt med videokommunikasjon, men nå kan jeg gå rundt i gangene og treffe medarbeidere i Shanghai uten å forlate kontoret i Oslo eller i San Jose, sier konserndirektør for videokonferanse i Cisco, Snorre Kjesbu.

Les også: Denne trillebåren trenger du ikke skyve

Finner frem selv

Akkurat som en gressklipperrobot, kan Ava 500 finne frem selv.

Det gjør den ved å lære seg omgivelsene når den går rundt i ganger og på kontorer. Men det finnes også en snarvei:

Fra Tandberg: Konserndirektør for videokonferanse i Cisco, Snorre Kjesbu, kommer fra Tandberg som ble kjøpt av Cisco for tre år siden.
Det gjør den ved å lære seg omgivelsene når den går rundt i ganger og på kontorer. Men det finnes også en snarvei: Konserndirektør for videokonferanse i Cisco, Snorre Kjesbu, kommer fra Tandberg som ble kjøpt av Cisco for tre år siden. Kilian Munch

Man kan laste inn tegninger av bygningen direkte i roboten og vips så er den lokalkjent på et øyeblikk.

Den som bruker roboten, styrer den via et nettbrett. Enten direkte eller ved å peke på det kontoret den skal til. Så legger en Ava 500 i vei. Kommer noe, eller noen i veien, er det ingen fare. Den er programmert til forsiktighet og bruker den innebygde sonaren til å se rundt seg og stanse opp, eller gå rundt hindringer.

Les også: Oslo-firma kan revolusjonere bruk av pc og mobil

WiFi-roaming

Mens tradisjonell videokonferanse er godt kablet til nettet må Ava 500 bruke WiFi. Og mye av det. For den kan bevege seg langt unna rekkevidden til det enkelte aksesspunkt.

– Vi har laget et system som roamer fra ruter til ruter, omtrent som en telefonbruker kan bevege seg mellom basestasjoner uten å falle ut, sier Kjesbu.

– Selv om dette høres eksotisk ut, er alt bygget opp med standard videokonferanseteknologi. Ava 500 er et endepunkt som alle andre. Ved å gjøre videokonferanse bevegelig på denne måten vil det fremme samhandling på en mer personlig måte. Folk kan være tilstede på et sted langt unna på en helt ny måte. Vi tror også at dette kan gjøre det lettere for forelesere å drive opplæring og gi presentasjoner uten å reise, sier Kjesbu.

Les også: Styrer roboten med tankene

Neste år

Ava 500 blir lansert under Infocomm-messen som åpner onsdag, og vil bli tilgjengelig på begynnelsen av neste år. 

Roboten vil bli produsert og markedsført av iRobot. De vil leie den ut for rundt 2000 dollar i måneden. Roboten kan brukes av alle som trenger det og har tilgang til den i bedriften.

Les også:

Om 10 år kan vi se skip uten mannskap

Apple kan få fart på norsk sensorteknologi  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.