KRAFT

Denne haien og røff sjø stopper verdens største vindpark

Argyll Array skulle gitt strøm til en million hjem.

Den truede brugda truet vindprosjektet Argyll Array. Foto: Royalty-Free/Corbis
Den truede brugda truet vindprosjektet Argyll Array. Foto: Royalty-Free/Corbis Bilde: Royalty-free/Corbis
18. des. 2013 - 10:06

Scottish Power har i flere år jobbet med planene for vindparken som ville blitt verdens største om den hadde blitt realisert.

Den skulle hatt opptil 300 vindturbiner med en samlet kapasitet på 1800 megawatt. Den kunne forsynt en million hjem med strøm.

Nå viser de tekniske og miljømessige studiene at farvannet blir for skummelt til at det blir lønnsomt. Det spanskeide kraftselskapet dropper nå planene, og parken blir neppe noe av med det første.

Les også: Ja til gigantisk vindturbin på Smøla

Brugden truet

En av de viktigste utfordringene for vindparken kunne bli opptil 13,6 meter lang og veie tre tonn.

Brugden spiser riktignok bare plankton, og er ikke farlig for mennesker. Men problemet for vindparken er at denne haien er utrydningstruet, delvis fordi finnene er populære i haifinnesuppe, men mest fordi leveren brukes til olje i farmasi og kosmetikk.

Farvannet der vindparken skulle ha ligget, har en stor bestand av den vennlige sjøkjempen.

«Studiene fortsetter for bedre å forstå deres bevegelser i området,» skriver Scottish Power.

Les også: Verdens største vindpark snart ferdig

Røff sjø og stein

Selskapet hevder imidlertid at hovedårsaken til at de nå legger prosjektet dødt, ikke har noe med store fisker å gjøre. Høye bølger og en havbunn av hard bergarter vil gjøre konstruksjonen ekstremt krevende med dagens teknologi.

Teknologiutviklingen har kommet for kort til at det lønner seg å gå videre – uansett hai eller ikke hai, går det frem i pressemeldingen fra det spanskeide selskapet.

– Vi tror det vil være mulig å utvikle en vindpark på Argyll Array. Området har noen av de beste vindforholdene i Storbritannia. Likevel er det ikke lønnsomt på kort sikt, sier vindkraftsjef Jonathan Cole i Scottish Power Renewable.

VIDEO: Her får Spinwind gjennomgå

Treg teknologi

Først når kostnadene er blitt lavere og teknologien for konstruksjon og turbiner blitt bedre, vil det bli lønnsomt, ifølge Cole. Noe han tror vil skje på lengre sikt – bare ikke så raskt at parken vil stå ferdig innen 2023.

– Tempoet i teknologiutviklingen har vært lavere enn forutsett. Utsiktene for installasjon av havvindparker i Storbritannia vil ikke bedre seg merkbart på kort sikt, tror Cole.

Om mellom ti og 15 år mener han at den nødvendige teknologien er på plass for at Arrgyl Array vil lønne seg.

Les også: Statoil vil utvikle Europas største flytende vindpark

54 milliarder

Parken ville ha kostet 5,4 milliarder pund – med dagens kurs betyr det 54 milliarder kroner.

Scottish Power sier de vil fortsette satsingen i det britiske havvindmarkedet.

Satsingen handler imidlertid om  en langt mindre vindpark på 389 megawatt vest for Duddon Sands, et prosjekt som er under bygging i Irskesjøen.

Selskapet har også inngått et samarbeid med Vattenfall om prosjektet East Anglia One – en vindpark på 1200 megawatt om den blir en realitet.

Dårlig vindnytt

Beslutningen om å legge Argyll Array død er en av flere dårlige nyheter fra den britiske havvindbransjen i det siste, skriver avisen The Guardian.

For et par uker siden annonserte kraftselskapet RWE at de dropper et 40 milliardersprosjekt utenfor Devon. I forrige uke sa kraftselskapet Centrica at de ville selge sin andel i et annet stort vindprosjekt utenfor East Anglia.

Lobbyorganisasjonen RenewableUK mener beslutningen om å droppe Argyll Array ikke trenger å bety allverdens.

– Det at ikke alle vindprosjekter går videre er en naturlig del av utviklingen. Noen møter fysiske hindringer eller økonomiske utfordringer som gjør at de ikke er lønnsomme akkurat nå. De vil imidlertid bli lønnsomme i fremtiden, etter hvert som stadig mer avansert turbinteknologi utvikler seg i rasende fart.

Les også:

97 enorme vindturbiner på 6 MW settes opp utenfor Tyskland

Denne havvindparken kunne blitt 33 prosent mer effektiv

Google betaler svensk vindpark  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.