SAMFERDSEL

Denne gjør det stort i Helsinki

Hybridløsning mellom taxi og buss.

Kutsuplus er en blanding mellom buss og taxi der passasjerene hentes på døren, men sitter på mens bilen plukker opp flere.
Kutsuplus er en blanding mellom buss og taxi der passasjerene hentes på døren, men sitter på mens bilen plukker opp flere. Bilde: Kutsuplus
14. juni 2015 - 19:26

Mens alternative løsninger til kollektivt og taxi er nokså nytt i Norge, er det mange år siden Helsinki innførte en ny transportløsning.

Ved å sette opp minibusser uten rute, som kjører deg dit du vil men tar opp flere passasjerer, har selskapet Kutsuplus gjort det stort i den finske hovedstaden.

Les også: Elbilen er langt mindre effektiv enn mange tror

Personlig kollektivtransport

Løsningen kan minne om en vanlig drosjeløsning. Ved hjelp av en applikasjon bestilles bilen. Den henter deg der du er, og kjører deg dit du skal.

Men i motsetning til vanlige drosjer er det kun et titalls biler i omløp. Alle bilene er speialtilpassede minibusser med skjerm som viser hvor du er og hvilke stopp bilen skal innom.

I tillegg til det skiller løsningen seg ved at du betaler utfra hvor god eller dårlig tid du har.

Dersom du ikke må komme deg frem så raskt som mulig henter bilen andre passasjerer som skal samme vei. Dette får ned prisen per person.

Norsk fiasko: Dette er de 10 beste sykkelbyene i verden

Stor etterspørsel

Hybridløsningen mellom kollektivt og taxi ble satt i gang i 2007.

– Siden den gang har etterspørselen vært stor, sier Kari Rissanen, i Helsinki Region Transport.

En rekke undersøkelser viser at Kutsuplus har god effekt og får mange som ellers ville valgt å kjøre til å velge løsningen.

– På denne måten har Kutsuplus god effekt på trafikksikkerheten. Vi har færre biler i veien og reduserer dermed antallet trafikkulykker samtidig som behovet for vedlikehold av veiene reduseres, sier Rissanen.

Les også: Verken Jennie eller Erlend har førerkort - dette ble løsningen

Kutsuplus
Kutsuplus er ifølge Rissanen svært enkelt å bruke, og populært i den finske hovedstaden. Kutsuplus

Test av elmotorsykler: TU tester elmotorsykler: «Herre min hatt, så morsomt!»

Enkelt å bytte transportmiddel

På sikt håper Rissanen bruken av Kutsuplus kan utvides.

– Per i dag har vi bare løsningen i Helsinki, men vi håper og tror den kan bli vanlig over hele landet på sikt, sier han.

Han forteller at Kutsuplus kan kombineres med andre transportmidler.

– Man kan legge både Kutsuplus-, tog- og bussreiser inn i den samme applikasjonen og betale alt sammen på en gang. På den måten gir Kutsuplus reisende en utrolig enkel og effektiv reiseopplevelse.

Les også: Her kjører Norges første elbusser i rutetrafikk       

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.