PATENTER

Den vanligste feilen norske oppfinnere gjør

Og en rekke tips til oppfinnerspirer.

Flere eksperter anbefaler å bruke patentdatabasene aktivt, for å se at man har en ny oppfinnelse, men også for å hente inspirasjon og finne mulige samarbeidspartnere.
Flere eksperter anbefaler å bruke patentdatabasene aktivt, for å se at man har en ny oppfinnelse, men også for å hente inspirasjon og finne mulige samarbeidspartnere. (Statoil)

Og en rekke tips til oppfinnerspirer.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Teknisk Ukeblad har i en serie saker skrevet om hvilke norske oppfinnere som står bak flest patenter. 

Per Olav Haughom er nordmannen som står oppført som oppfinner på flest gjeldende norske patenter (39 patenter). Les om oppfinnerlivet hans samt hans tanker om innovasjon og gründervirksomhet her.

Vi har også presentert en toppliste over norske oppfinnere som er oppført i flest gjeldende patenter.

Her er flere tips fra disse til kommende oppfinnere.

Handlefrihet

Espen Hiort er på delt andreplass på listen. Han er oppført som oppfinner i 25 patenter og er en av gründerne bak oljeserviceselskapet Interwell.

Hiorts tips er at en patentsøknad kan være den beste metoden for å få handlefrihet - «freedom to operate», som han selv uttrykker det.

– Bruk profesjonell hjelp

Egil Eriksen er på tredjeplass på listen. Han er oppført som oppfinner i 24 patenter og en av gründerne bak oljeteknologiselskapet Tool Tech. Hans beste råd er følgende:

– Tenk nøye igjennom hva som er markedet for produktet, og hva koster det å ta fram en prototype og teste denne, forteller han.

– Bruk profesjonell hjelp til å finne den rette samarbeidspartneren som er i stand og interessert i å satse på oppfinnelsen, legger Eriksen til.

Bruk databasene

Harald Syse er på femteplass på listen. Han er oppført som oppfinner på 19 patenter og er operasjonsleder i boreteknologiselskapet Reelwell. Syse oppfordrer potensielle oppfinnere til å bruke patentdatabasene aktivt.

– Det er utrolig mye gode tips å finne i eksisterende patenter, både utgåtte og aktive. Sjekk også med en dyktig patentadvokat om ideen er patenterbar før du begynner å bruke penger på selve søknaden, forteller Syse.

– Tenk også videreføring i andre land allerede når du skriver søknaden. Eksempelvis har USA i det siste skjerpet veldig inn på kravene til hva som er patenterbart. Hvis USA er at av hovedmarkedene bør en vurdere å søke der først, forteller han.

Beskytte tidlig

Oppfinneren som er oppført i flest norske patenter, Per Olav Haughom, har uttalt at det er helt avgjørende å beskytte ting tidlig, slik at man kan snakke åpent med potensielle kunder om teknologien.

Han har også fortalt at det er avgjørende å holde pengebruken nede i starten og gjøre mest mulig selv.

Les hele intervjuet med Per Olav Haughom her.

Den vanligste feilen

Avdelingsdirektør Otto Scharff i Patentstyret mener dette er noen av de viktigste tipsene rundt oppfinnelser og patenter:

– Husk å holde ideen hemmelig. Sørg for ikke å offentliggjøre ideen for tidlig. Det er den vanligste feilen oppfinnere gjør som hindrer muligheten for å få patent senere, sier han.

– Vær nøye når du skal diskutere ideen med andre for å utvikle teknologien videre. Mye gjøres stadig i form av samarbeid med andre aktører, så bruk konfidensialitetsavtaler, forteller avdelingsdirektøren.

Han anbefaler også å bruke eksperter for å utforme patentsøknaden hvis du ikke har inngående kunnskap om dette fra tidligere.

Patent eller hemmelighold?

Han mener også at man må nøye vurdere hva slags strategi som er best for en selv: Hvorvidt man skal beskytte ideen med patent eller med hemmelighold?

– Det er slik med hemmeligheter, at de generelt er vanskelige å holde på så sørg for gode avtaler med samarbeidspartnere som trenger å få innblikk i virksomheten, slik at du unngår uønsket kopiering eller at bedriftshemmeligheter kommer på avveie, sier han.

Scharff mener det også er viktig å være tidlig ute og finne ut hva som er «state of art» innen et teknologiområde. Også han oppfordrer til å bruke ulike patentdatabaser.

– Du får nyttig inspirasjon til hva du kan gjøre, du slipper å tråkke i andres bed, andre aktører kan ha tenkt akkurat det samme som deg. For å få patent må oppfinnelsen være ny, sier han.

– Det tredje og ikke minst viktige er at du kan komme over viktige partnere som du kan dra veksler på, som du kan utvikle ting i fellesskap med eller som du kanskje kan lisensiere inn teknologikomponenter fra, forteller han.

For ytterligere tips henviser Scharff TUs lesere til Patentstyrets praktiske guide til patentering, og han ser frem til å motta flere søknader fra norske oppfinnere i 2018. Se guiden her.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå