IT

Demonstrerer via videokonferanse

DIGITALE DEMONSTRANTER: Mandag demonstrerer Folkebevegelsen for lokalsykehusene utenfor Stortinget. Demonstranter fra Måløy er også til stede, men kun i digital form.
DIGITALE DEMONSTRANTER: Mandag demonstrerer Folkebevegelsen for lokalsykehusene utenfor Stortinget. Demonstranter fra Måløy er også til stede, men kun i digital form. Bilde: Colourbox.com
Kjetil Malkenes Hovland
3. des. 2010 - 10:33

Kommende mandag demonstrerer Folkebevegelsen for lokalsykehusene foran Stortinget.

Men ikke alle bor så nær en flyplass at de lett kan komme seg til Oslo. Det gjelder for eksempel for folk i Måløy.

En egen demonstrasjon skal derfor arrangeres der og overføres digitalt til Oslo hvor det vises på en 50 kvadratmeters storskjerm.

– Trolig første gang

– Å reise så langt for å demonstrere utenfor Stortinget er det ikke alle som har mulighet til. Spesielt småbarnsfamilier og eldre med dårlig helse, befolkningsgrupper som lokalsykehuset betyr ekstra mye for, vil ha problemer med å ta den lange turen, sier initiativtakerne Vidar Furnes og Øyvind Reed i en pressemelding.

Ideen kom for bare to dager siden. Nå har arrangørene som mål å samle 2000 personer på torget i Måløy, hvor også de frammøtte får se hva som foregår foran Stortinget i Oslo i realtid.

Gisle Hannemyr, UiO
Ideen kom for bare to dager siden. Nå har arrangørene som mål å samle 2000 personer på torget i Måløy, hvor også de frammøtte får se hva som foregår foran Stortinget i Oslo i realtid. – Jeg har ikke hørt om noe lignende før. Det er et spennende påfunn. Miljøvennlig er det også, sier Gisle Hannemyr ved Universitet i Oslo. Espen Zachariassen

– Så vidt vi vet er det første gang i historien at man benytter denne type løsning for å gjøre det mulig for folk i distriktene å påvirke beslutningstakerne i Oslo, sier Furnes og Reed.

– Spennende påfunn

– Jeg har ikke hørt om noe lignende før. Det er et spennende påfunn. Miljøvennlig er det også. De får markert seg uten å måtte reise til Oslo, sier lektor Gisle Hannemyr ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo til Teknisk Ukeblad.

Han tror kanskje et slikt stunt kan gi ekstra oppmerksomhet til demonstrasjonen for lokalsykehusene.

– Man får kanskje også ekstra oppmerksomhet siden det er første gang man gjør dette med en såpass original vinkling. I alle fall så lenge formen har nyhetens interesse, sier han.

– Men er videokonferanser egentlig en egnet måte å demonstrere på?

– Poenget med demonstrasjoner er å markere sitt syn. Da trenger man ikke nødvendigvis være fysisk til stede. Man bør også streame denne demonstrasjonen på nettet, slik at man kanskje får flere tilskuere enn bare de som møter opp utenfor Stortinget.

Fødetilbud legges ned

Flere sykehus i Sogn og Fjordane er rammet av sparekniven. Helse Vest vedtok 1. desember å legge ned føde- og ortopeditilbudet ved Måløys nærmeste sykehus på Nordfjordeid, samt Lærdal.

Initiativtakerne i Måløy håper nå å samle folk til demonstrasjon både fra Vågsøy kommune og andre kommuner i regionen som Selje, Eid, Bremanger og Vanylven.

– Både regionskontaktene og jeg tente umiddelbart på denne idéen, sier Bente Øien Hauge i Folkebevegelsen for lokalsykehusene. – Løsningen viser hvilke fantastiske muligheter som ligger i distriktene. Noe bedre bevis for kreative og høyteknologiske samfunn skal man lete lenge etter. Skal man opprettholde distriktene i Norge så må man også investere i dem, ikke bygge dem ned.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.