IT

Demonstrerer mot Microsoft-standard

Microsofts omfattende dokumentstandard OOXML ble godkjent som internasjonal ISO-standard, med kontroversiell norsk velsignelse.
Microsofts omfattende dokumentstandard OOXML ble godkjent som internasjonal ISO-standard, med kontroversiell norsk velsignelse.

Disse har skrevet under:

Bjørn Venn

Per-Arne Aas

Petter Reinholdtsen

Per Inge Østmoen

Harald T. Alvestrand

Keld J. Simonsen

Knut Yrvin

Axel Bojer

Martin Bekkelund

Knut Olav Bøhmer

Geir Isene

Tom Wahlgren

Anthony Lærdahl

Trond Heier

Thomas Gramstad

Thomas Malt

Arne S. Nielsen

Erlend Øverby

Håkon Wium Lie

Kjell Åge Bringsrud

Steve Pepper

Demonstrantene blir anført av Steve Pepper, den norske fagkomiteens leder.

Han oppfordrer alle motstandere av Open XML til å møte opp til noe så sjeldent som en IT-relatert protestdemonstrasjon.

Korrespondanse

I to brev, henholdsvis sendt til det internasjonale standardiseringsorganet ISO og til Fornyingsdepartementet (FAD), skriver til sammen 21 medlemmer av den norske fagkomiteen under på at Norsk Standards vedtak om å anbefale OOXML som åpen ISO-standard ble fattet mot et overveldende flertall i komiteen.

Demonstrasjonen finner sted et kort steinkast unna Det Norske Teatret, der om lag 500 deltakere (deriblant flere av brevskriverne) er samlet på Go Open-konferansen for å diskutere muligheter og utfordringer for fri programvare.

Les også: Inviterer til åpen kildekodestrid

- Norge sa nei

I brevet til ISO ber de 21 om at flertallets mening legges til grunn.

- Vi innser at ISO allerede har godkjent OOXML. Likevel ber vi om at ISO registrerer den norske stemmen i samsvar med det store flertallet og den tekniske argumentasjonen fra den norske komiteen: Norge stemte nei til OOXML, heter det i brevet.

Les også: Seier til Microsoft

Demonstrasjonen skal foregå like ved hvor Go Open-konferansen arrangeres, utenfor lokalene hvor ISO-komité SC34 skal behandle saken videre i ISO.

Parolene lyder blant annet: Nei til ISO-godkjenning av OOXML, Forsvar ISOs integritet, Microsoft: Støtt ODF samt Norge må si nei til OOXML.

Legger press på Grande Røys

Overfor FAD oppfordrer brevskriverne regjeringen til ikke å ta i bruk OOXML som standard i det offentlige, med begrunnelse i at standarden har tekniske mangler og er unødig kompleks.

Like før jul vedtok FAD at formatene Oped Document Format (ODF), PDF og HTML skulle være standard i Staten, mens man ville avvente ISOs vurdering av OOXML.

Nå er ISO-avgjørelsen klar, men FAD har foreløpig holdt kortene tett inntil brystet - både når det gjelder den endelige avgjørelsen og når man regner med å kunne gi et svar.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.