IT

Demonstrerer mot Microsoft-standard

Leif Hamnes
8. apr. 2008 - 15:27
Vis mer

Demonstrantene blir anført av Steve Pepper, den norske fagkomiteens leder.

Han oppfordrer alle motstandere av Open XML til å møte opp til noe så sjeldent som en IT-relatert protestdemonstrasjon.

Korrespondanse

I to brev, henholdsvis sendt til det internasjonale standardiseringsorganet ISO og til Fornyingsdepartementet (FAD), skriver til sammen 21 medlemmer av den norske fagkomiteen under på at Norsk Standards vedtak om å anbefale OOXML som åpen ISO-standard ble fattet mot et overveldende flertall i komiteen.

Demonstrasjonen finner sted et kort steinkast unna Det Norske Teatret, der om lag 500 deltakere (deriblant flere av brevskriverne) er samlet på Go Open-konferansen for å diskutere muligheter og utfordringer for fri programvare.

Les også: Inviterer til åpen kildekodestrid

- Norge sa nei

I brevet til ISO ber de 21 om at flertallets mening legges til grunn.

- Vi innser at ISO allerede har godkjent OOXML. Likevel ber vi om at ISO registrerer den norske stemmen i samsvar med det store flertallet og den tekniske argumentasjonen fra den norske komiteen: Norge stemte nei til OOXML, heter det i brevet.

Les også: Seier til Microsoft

Demonstrasjonen skal foregå like ved hvor Go Open-konferansen arrangeres, utenfor lokalene hvor ISO-komité SC34 skal behandle saken videre i ISO.

Parolene lyder blant annet: Nei til ISO-godkjenning av OOXML, Forsvar ISOs integritet, Microsoft: Støtt ODF samt Norge må si nei til OOXML.

Legger press på Grande Røys

Overfor FAD oppfordrer brevskriverne regjeringen til ikke å ta i bruk OOXML som standard i det offentlige, med begrunnelse i at standarden har tekniske mangler og er unødig kompleks.

Like før jul vedtok FAD at formatene Oped Document Format (ODF), PDF og HTML skulle være standard i Staten, mens man ville avvente ISOs vurdering av OOXML.

Nå er ISO-avgjørelsen klar, men FAD har foreløpig holdt kortene tett inntil brystet - både når det gjelder den endelige avgjørelsen og når man regner med å kunne gi et svar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.