VERDENSROMMET

De vil bygge veier og bygninger på månen

Icon og Astroport har høytflyvende planer. De to bedriftene vil utvikle teknikker for å bygge permanente strukturer på månen. Det skal gjøres med materialer som graves fram på månen.

Nytt romkappløp? Icon er ett av selskapene som vil bygge på månen.
Nytt romkappløp? Icon er ett av selskapene som vil bygge på månen. Illustrasjon: Icon
Kalle Wiklund, Nyteknik
29. mai 2023 - 13:40

Forrige gang et menneske befant seg på månen, var under Apollo 17 – den siste månelandingen i Apollo-programmet, i 1972.

Vil etablere «langsiktig nærvær»

Artemisprogrammet – Nasas nye storsatsing – skal endre på dette. Amerikanerne håper å kunne sende mennesket til månen igjen i 2025, trolig et sted nær månens sørpol.

I 2028 er målet at Artemis skal etablere et «langsiktig nærvær på og omkring månen».

De amerikanske bedriftene Icon og Astroport har brukt mye tid på å tenke over hvordan framtidens månebaser kan fungere, skriver Vice. 

Under den årlige konferansen Humans to Mars Summit i Washington, D.C. fortalte Melodie Yashar, direktør for Icon, om bedriftens visjoner. 

Det skal, ifølge Icon, gjøres ved hjelp av 3D-printing og andre teknikker for additiv produksjon. Selskapet samarbeider allerede med Nasa om 3D-printing av byggematerialer på månen. 

I en første koloniseringsfase håper bedriften å kunne bygge permanente veier og landingsplasser på månen.

Mange bærekraftige materialer er fra naturens side utstyrt med muggsoppsporer som kan suge fuktighet og næringsstoffer ut av selv det minste støv.
Les også

Ny forskning: Slik vokser muggsopp på bærekraftige byggematerialer

På sikt vil man også sette opp bygninger der mennesker kan oppholde seg uten romdrakt – et viktig skritt på veien mot en liten befolkning på månen.

– Vi bruker mye tid på å undersøke hvordan vi kan bruke additiv utvikling for å bygge infrastruktur på månen – og på sikt kanskje også på Mars, sa Melodie Yashar under presentasjon på Humans to Mars Summit.

Skal lage byggematerialer – av månejord 

Både Icon og Astroport vil bruke materialet regolitt, som store deler av månens overflate består av, til bygninger.

Sammen med forskere ved University of Texas er Astroport i ferd med å utvikle ny teknologi for å lage murstein av regolitt. Utfordringene er mange. En av dem er å skape en ny type munnstykke som kan brukes for å varme opp regolitten med induktiv varme slik at at det så kan formes til mursteiner.

Om – og i så fall når – Icon og Astroport vil klare å lage bygninger på månen, gjenstår å se. Først må mennesket klare å komme seg dit igjen.

Artikkelen ble først publisert på Nyteknik.

Solcellene til Arne Torstein Andersen produserer rundt 8000 kilowattimer i året.
Les også

Det kan ta 39 år før solcellene til Arne er nedbetalt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.