Volue Insight har gjort simuleringer av det nordiske kraftsystemet uten de to nyeste kraftkablene til utlandet, nemlig Nordlink til Tyskland og North Sea Link til Storbritannia.
Simuleringene ble gjort i forrige uke og la til grunn en strømpris i Sør-Norge (prisområde NO2) på 4,50 kroner. Uten de to kablene gikk prisen ned til 3,25 kroner, altså en reduksjon på 25 prosent.
Dette er langt høyere enn Statnetts simulering av kraftåret 2021, som viste et utslag på 10 prosent fra disse to kablene.
Lavere vannstand med kabler
Ved å ta ut kablene fra modellen, ble også vannstanden i kraftmagasinene normalisert raskere.
– Så man blir fristet til å eksportere mer med disse kablene. I modellen uten kabler fikk vi normale magasiner neste høst, men med kabelen når vi ikke fulle magasiner før i 2025, sier Lilleholt.
– Europa er villig til å betale mye for vannet, og da sier modellen at det er det optimale å gjøre om man vil optimalisere verdien på vannet.
Selv om de to nyeste kablene betyr mer for strømprisen i dagens situasjon enn i Statnetts tidligere simuleringer, mener Lilleholt det er feil å si at dette er noe man burde ha forutsett:
– Ingen hadde krig i Europa i noen simuleringer, så jeg vil ikke gi Statnett skylda. Her er det mange ting som man ikke hadde ventet, og vi trenger kabler for fleksibilitet.

Det koster å spare
Siden simuleringene ble gjort i forrige uke, har prisene økt mye. Analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight tror likevel at resultatet på 25 prosent står seg.
– Det er fordi prisøkningen fortsatt skyldes økte gasspriser og fortsatt tørt vært i Sør-Norge. Det er krig i Europa og samtidig en tørr situasjon. Når vi må spare vann, blir det mer synlig at vi er koblet til Europa. Hvis det var mer vann i magasinene, ville vi kunnet eksportere, og prisene hadde vært lavere.
– Det koster å måtte spare?
– Ja, man kan ikke både redusere eksport og få lavere pris.
Simuleringen gjelder vinterprisen på strøm. Om sommeren er strømprisen lavere. Da blir også prissmitten lavere i kroner og øre, men høyere i prosent. Volue regner med en sommerpris neste år på 2 kroner, hvorav 1 krone skyldes prissmitte via de to nyeste kablene.
50 øre uten krigen
Volue har brukt Sintefs samkjøringsmodell og har lagt til grunn dagens markedspriser på kull, gass og olje. De har også lagt til grunn en normal værsituasjon framover, basert på de 30 siste værårene.
– Det er fortsatt krigen i Europa som betyr mest, og jeg står fast på at uten krigen i Ukraina hadde strømprisen vært på 50 euro per megawattime, sier Lilleholt.
Det tilsvarer 50 øre per kilowattime.
Både russiske aviser og ekspresident Dmitrij Medvedev har de siste dagene hovert over de ekstreme strømprisene i Europa, ifølge Aftenposten.

Ser ingen øvre prisgrense
På Telegram skriver Medvedev: «Til statslederne i EU-landene. På grunn av gasspriser på 3500 euro per 1000 kubikkmeter må jeg øke prisanslaget til 5000 euro før nyttår.»
– Nettopp derfor ser jeg ikke et tak i dette markedet. Man ser en pris på 50 euro i Frankrike, og de utveksler med Tyskland og flere av våre partnere. Så her kan det bare stige videre.
– Hva med Norge, vil vi fortsatt slippe billigere unna?
– Det er ikke noen grense for oss heller. Hvis vi må spare vann, vil vi måtte ligge over Tyskland i pris for å tvinge import.
Tirsdag blir snittprisen Oslo, Bergen og Kristiansand nær 6,5 kroner kilowattimen. Det er ny prisrekord for de tre områdene.
Før krigen: 10 øre i priseffekt
Da Volue Analyse gjorde samme simuleringer før krigen i Ukraina, viste de et prisutslag på maksimalt 10 øre for de to kablene.
– Men simuleringene tok utgangspunkt i et basisscenario for vær, og været nå er ikke normalt. Det er svært lite vann, og derfor kan kablene bety mer nå fordi vi må spare vann, sa analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Analyse til TU for et par uker siden.
Strømmen er aller dyrest i prisområde NO2, Sørvest-Norge. Alle Norges sjøkabler til utlandet går ut herfra. Norge hadde 15 kabler og linjer til utlandet også før Nordlink og NSL ble bygget, og at vi er koblet på Kontinentet via Danmark og Sverige.
Lilleholt påpeker at det nå koster 4,50 – 5 kroner å produsere strøm fra gass. Det setter også prisen for hva vannet i kraftmagasinene er verdt.
