De har utviklet app for å få bukt med muskel- og skjelettplager i anleggsbransjen

Vassbakk & Stol har sammen med AktiMed bedriftshelsetjeneste og det kreative teknologiselskapet Appex utviklet opplæringsverktøyet ErgoAppen.

Vassbakk & Stol har samarbeidet med Appex og AktiMed i utviklingen av ErgoAppen. Fra venstre: Eivind Jul Wibe Fiksdal (Appex), Aslaug Jakobsen (Vassbakk & Stol) og Bjørn Einar Eileraas (AktiMed)
Vassbakk & Stol har samarbeidet med Appex og AktiMed i utviklingen av ErgoAppen. Fra venstre: Eivind Jul Wibe Fiksdal (Appex), Aslaug Jakobsen (Vassbakk & Stol) og Bjørn Einar Eileraas (AktiMed) Foto: Vassbakk & Stol
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
4. nov. 2020 - 11:06

Vassbakk & Stol har sammen med AktiMed bedriftshelsetjeneste og det kreative teknologiselskapet Appex utviklet opplæringsverktøyet ErgoAppen.

 - Med skreddersydd innhold tilpasset konkrete arbeidsoppgaver og en god dose humor i formidlingen er vår ambisjon at ErgoAppen skal bidra til å redusere anleggsbransjens økende sykefravær, forteller HMS/KS leder Aslaug Jakobsen i Vassbakk & Stol.

40 prosent av sykefraværet

Over 40 prosent av sykefraværet i anleggsbransjen skyldes muskel og skjelettplager.

- De fleste vet at ergonomi er viktig, men likevel slurver de fleste av oss med hvordan vi faktisk jobber. Det ville vi gjøre noe med, forteller Aslaug, som har vært prosjektleder for Vassbakk & Stol i utviklingsarbeidet. I arbeidet med løsningen har de fått finansiell støtte fra Fondet for Regionale verneombud i bygg og anleggsbransjen og Skanska Norge AS.

Funksjonaliteten er inspirert av Netflix, og de har fått med seg komiker Hans Morten Hansen for å formidle det viktige temaet på en morsom måte. Resultatet er altså en digital verktøykasse med fokus på ergonomi, skreddersydd for anleggsbransjen.

Enkelt og forståelig språk

Løsningen er tilpasset en yrkesgruppe «på farten», og fokus på brukervennlighet på mobil og nettbrett har derfor vært viktig.

– Vi har forsøkt å lage en løsning som er lett å bruke og som har et enkelt og forståelig språk. I tillegg har vi spilt på humor, gjenkjennbare miljøer og gitt det hele en delikat grafisk innpakning, foreller sier digital kreatør Eivind Jul Wibe Fiksdal i Appex. Han kan garantere at løsningen er lett å bruke:

- Man oppretter en bruker, velger hva man jobber med – og setter i gang. Både
kurs og treningsprogram settes sammen ut fra de valgene du tar. Skjermbildet
er dynamisk og tilpasser seg den plattformen du bruker for å gå gjennom kurset,
sier forteller Eivind.

Ruster kroppen for tungt arbeid

Det er lagt ned mye arbeid i kartleggingsprosessen. I ErgoAppen får ansatte i bransjen selv fortelle om utfordringer og løsninger gjennom intervjuer. Dette styrker opplevelsen av at ErgoAppen er et produkt for bransjen – laget av bransjen selv. En «kompis» som vil deg godt;
- Du kan trygt si at Ergo er laget av de ansatte selv i samarbeid med oss i arbeidsgruppen. Et hovedmål er å få folk til å trene for å ruste kroppen for de fysiske oppgavene på jobb, sier Ergoterapeut/HMS-rådgiver Bjørn Einar Eileraas i AktiMed.

Spiller på humor

Humor er et sentralt virkemiddel for å engasjere brukerne, og utviklerne har fått
med seg stand-up komiker Hans Morten Hansen, som mange kjenner som
karakteren Gullestad i «Side om side» til å lage små humoristiske filmer som
binder opplæringsprogrammet sammen.
- Tanken er at du får en dose med praktisk info, for eksempel
treningsprogrammer spesielt utviklet for anleggsbransjens ulike fagdisipliner.
Dermed blir du litt klokere, før du får en liten film med Hans Morten som
angriper dette med å lage film om ergonomi på en litt annen måte, forteller Aslaug Jakobsen i Vassbakk & Stol


Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.