OLJE OG GASS

– De brøt regelverket og det er alvorlig

Frederic Hauge fra Bellona aksjonerer på Oleon i Sandefjord. Miljøstiftelsen mener Oleon driver ulovlig lagring av oljeavfall.
Frederic Hauge fra Bellona aksjonerer på Oleon i Sandefjord. Miljøstiftelsen mener Oleon driver ulovlig lagring av oljeavfall. Bilde: Per Langevei / Sandefjords Blad
Kjetil Malkenes Hovland, Maiken ReeKjetil Malkenes Hovland, Maiken Ree
20. juni 2011 - 11:19

Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) har hatt flere tilsyn mot Oleon, og senest 27. mai i år ble det i et tilsyn avdekket at Oleon brøt regelverket.

– De har tatt i mot farlig avfall, og det har de ikke lov til. De har også for dårlig kontroll på hva slags avfall de tar inn, sier Bjørn Bjørnstad, avdelingsleder for tilsyn i Klif til Teknisk Ukeblad.

Ingen eksplosjonsfare

Klif mener det ikke er brann- eller eksplosjonsfare i avfallet som er deponert hos Oleon. De venter likevel på prøver som avdekker hva slags avfall det er snakk om. Ifølge Klif skal det være snakk om oljeholdig vann fra offshoreindustrien.

Les også:

– Når vi finner ut hva slags avfall det er, må vi finne en løsning på hvordan avfallet skal håndteres videre. Vi skulle gjerne ha flyttet på det med en gang, men vi vil vite mer om risikoen avfallet representerer. Ut i fra det må vi finne en forsvarlig løsning, sier Bjørnstad.

Bjørn Bjørnstad i Klif sier både Oleon og DVS Norge har brutt regelerket.
Bjørn Bjørnstad i Klif sier både Oleon og DVS Norge har brutt regelerket.

Det er alvorlig

Også selskapet som har levert avfallet til Oleon, DSV Norge, får refs av Klif.

– I dette tilfellet har Oleon tatt i mot avfall de ikke har lov til. DSV har ikke forsikret seg om at Oleon har lov til å håndtere slikt avfall, og begge parter har gjort feil, sier Bjørnstad.

– Dette er nok et eksempel på at aktører som ikke følger regelverket. Det er alvorlig, og derfor følger vi nå tett opp, sier Bjørnstad.

Bekrefter påstandene

Til aftenposten.no sier administrerende direktør i Oleon, Jan Rørvik Johnsen, at de føler seg lurt av avfallsleverandøren.

– Vi har tillatelse fra Klima -og forurensningsdirektoratet til å lagre prosessvann fra offshorevirksomhet. Vi har da tatt utgangspunkt i de produktbeskrivelsene som vi fikk fra tredjepart, og de sier helt klart at dette ikke er farlig avfall. Så viser det seg nå i ettertid at dette ikke medfører riktighet, sier Johnsen til avisen.

DSV, på sin side, hevder at de trodde Oleon hadde lov til å lagre denne type avfall.



Les også: Bellona-aksjon i Sandefjord

Kapasitetsproblemer

Store deler av norsk sokkel er i moden fase, og eldre felt genererer stadig vekk mer avfall. Klif ser store utfordringer med å skaffe nok kapasitet til lagring av avfallet på en forsvarlig måte.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Selv om det er et marked hvor det er lett å ta i mot avfall, skal det ikke være mulighet for å tjene lette penger på uforsvarlige løsninger. Vi har hatt avfall som fokus i flere tilsyn med offshoreindustrien, også på landanlegg som håndterer avfall, sier Klif.

Oljeselskapene har ansvar

Bjørnstad understreker at også oljeselskapene har et ansvar i forhold til håndtering av avfall fra boreoperasjoner.

– Dette er en situasjon som oljeselskapene må finne løsninger på. Man kan ikke velge kjappe løsninger for å kvitte seg med avfallet, sier Bjørnstad.

Klif kan foreløpig ikke svare på hvor eller hvilket selskap avfallet stammer fra.

Den bekymrede nabo

Naboen til Oleon i Sandefjord Arild Just Christensen har strandlinje på sin eiendom.

– Jeg lurer på hvor lenge slike bedrifter kan få fortsette, sier Christensen til Teknisk Ukeblad.

I 2005 skjedde det et utslipp av fett og olje fra Oleon. Selskapet måtte da få et firma til å grave bort store mengder sand fra strandlinjen som var pakket med slam, olje og fett.

– Hva tenker du om at Bellona nå aksjonerer mot Oleon?

– Det syns jeg er veldig flott, hvis det viser seg at Oleon har gjort ting som ikke er lovlig, sier Christensen.

Bekymret

Christensen har i årevis fulgt med på lokal industri og forteller at både Oleon og naboen Pronova har hatt avvik og for store utslipp til fjorden hvert eneste år. Nå frykter han hva som kan skje med det farlige avfallet som Oleon lagrer på sin eiendom.

– Dette er veldig alvorlig. Jeg er godt kjent med bedriften fra tidligere. De har hatt veldig mye avvik og mangler. De har hatt ulovlige utslipp av fett og oljer til fjorden, blant annet. Gjentatte ganger har dette havnet på stranden her hos meg. Det som har havnet her har ikke vært giftig, men luktet og klint seg fast på båter og under skoene.

– Hva er du mest bekymret for?

– Bedriften har til tider ikke kontroll på det de driver med. Det har vært så mange overutslipp, feil og mangler med teknisk og menneskelig svikt. Jeg er også blitt fortalt av industrirørleggere at anlegget er veldig gammelt. Det er skremmende, sier Christensen.

Frykter ny forurensning

Naboen til Oleon blir ikke beroliget av DVS Norges forsikringer om at det farlige avfallet fra oljeindustrien skal sendes tilbake til Mongstad i august.

– Jeg er allikevel bekymret. Jeg er usikker på hvor god kontroll de har over lessing og lossing der borte. Særlig siden de ikke har tillatelse til å lagre sånt avfall der borte. Da vil jeg tro at de ikke har beredskap som tilfredsstiller det Klif krever, sier Christensen.

– Så du er ikke trygg før avfallet er borte fra Sandefjord?

– Overhodet ikke. Jeg har så mange år med negativ erfaring og relle utslipp fra fabrikken at jeg ser det som svært sannsynlig at det kan gå galt, sier Christensen.

– Avfallet er heller ikke eksplosjonsfarlig, sier DVS Norge og Klif?

– Det gjenstår å få det helt avklart, da. Vi frykter forurensning av fjorden og sjømiljøet, sier Christensen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.