T2

De 10 viktigste trendene i 2012

Her er teknologiene folk med ambisjoner innen IT bør konsentrere seg om.

18. feb. 2012 - 08:17

De kloke hodene i analyseselskapet Gartner er blitt enige om hvilke teknologier og trender som er strategisk viktige for bedrifter å forholde seg til i 2012.

En strategisk teknologi kan være noe så enkelt som en eksisterende teknologi som har modnet og har blitt mye mer utnyttbar. Eller det kan være noe nytt som tilbyr strategiske fordeler for de som er raskt på ballen. Uansett vil slike teknologier påvirke alt man gjør fremover.

En strategisk teknologi, mener Gartner, er en som har potensial å påvirke selskapet betydelig de neste tre årene. Det kan bety at it- eller forretningsvirksomheten påvirkes negativt, at man må bla opp et betydelig investeringsbeløp, eller at man rett og slett kommer for sent til kalaset.

Rådet er at man gjør seg kjent med dem og hvordan de kan brukes i bedriften. Lykken står den kjappe bi, synes å være Gartners anbefaling i et nøtteskall.1. Nettbrett og mer

Verden er blitt ganske kompleks.

Brukere har mye å velge mellom når de er på farten, men ingen plattform, formfaktor eller teknologi skiller seg ut som vinneren.

Derfor må selskaper forvente å håndtere et skiftende it-landskap med fra to til fire typer klienter til ut 2015. Ikke bare må it-folk håndtere slike utfordringer. De må også ta høyde for at folk tar med private smarttelefoner og nettbrett og bruker dem i jobbsammenheng.

Her trengs det to mobile strategier: En rettet mot de ansatte, B2E – business to employee og en rettet mot B2C – business to consumer.

Mot de ansatte må man ta hensyn til sosiale mål, forretningsmål og andre jobbrelaterte ting. B2C, som også inkluderer B2B – business to business, må ta hensyn til kundestøtte, integrasjon av partnere og en rekke andre aspekter.

MOBIL: Brukergrensesnittet vi kjenner er i forandring.
MOBIL: Brukergrensesnittet vi kjenner er i forandring.

2. Mobilsentrisk programvare og grensesnitt

Brukergrensesnittet, som vi har blitt vant til de siste 20 årene, er i forandring.

I stedet for vinduer, ikoner, menyer og pekere får vi mobilsentriske grensesnitt som understreker berøring, bevegelser, søk, stemme og video. Programvare vil endre seg til enklere apper som kan settes sammen til mer komplekse løsninger. Dette krever ny kompetanse på grensesnittdesign.

HTML5 seiler opp som en programmeringsmodell som kan adressere utfordringene med kryssplattformløsninger på lengre sikt.

I 2015 vil mobile webteknologier være avansert nok til at halvparten av de applikasjoner som må skrives som maskinavhengig i år vil kunne leveres som webapplikasjoner.3. Kontekstbevisste opplevelser

Kontekstbevisst databehandling benytter informasjon om en sluttbrukers eller et objekts miljø, aktivitet, forbindelser og preferanser for å forbedre kvaliteten på samhandlingen.

Et kontekstbevisst system forutser brukerens behov og henter opp tilpasset informasjon, produkter eller tjenester. Kontekst kan brukes til å lenke sammen mobil, sosial, stedsavhengig, betalingsmessig og handelsmessig informasjon.

I 2013 vil vi se slike applikasjoner i stedsavhengige tjenester, utvidet virkelighet (augmented reality) og mobil handel.

NYE GULE SIDER: Et kontekstbevisst system forutser brukerens behov og henter opp tilpasset informasjon.
NYE GULE SIDER: Et kontekstbevisst system forutser brukerens behov og henter opp tilpasset informasjon.

4. Tingenes internett

Tingenes internett er et konsept som beskriver hvordan internett vil vokse etter hvert som sensorer og intelligens bygges inn i ulike fysiske ting som kobles til nettet.

Ideen er ikke ny, men nå kommer teknologi som kan identifisere, føle, og kommunisere. Denne utviklingen gjør at antall nettkoblede dingser øker voldsomt og vil snart nå en kritisk masse og et økonomisk triggerpunkt i løpet av noen år.

Viktige egenskaper for IoT – "internet of things" - er innebygde sensorer som oppdager og kommuniserer endringer.

Bildesensorer som kan gjenkjenne personer, bygninger, logoer eller andre ting som har verdi for folk eller bedrifter. Smarttelefoner og nettbrett har bidratt sterkt til å bre ut slik teknologi.

Betaling med NFC- Near Field Communication vil få stor betydning på mange områder der kan bruke teknologien til å forbedre effektivitet og kundeservice.

Les også:

Her er de viktigste kameranyhetene

Ja til private dingser på jobben

Huawei gir Kina håp i Vesten5. App-butikker og markedsplasser

Gartner anslår at det vil gjøres mer enn 70 milliarder nedlastninger fra App-butikker, slike som Apple og Google har etablert, i 2014.

Dan samme utviklingen er i ferd med å nå frem til det profesjonelle markedet som ikke er forbrukerfokusert. Med "enterprise app stores" vil rollen til it-avdelingen endre seg fra sentral planlegging til styring av et marked som tilbyr tjenester til brukerne, og potensielt et økosystem som kan støtte nye bedrifter.6. Neste generasjon analyse

Analyse vokser langs tre ulike akser, ifølge Gartner. Det første som skjer er at tradisjonell dataanalyse som BI, business intelligence, endrer seg fra offline til å kunne analysere data i sanntid.

Det andre som skjer er at analyse av historiske data, som forklarer hva som har skjedd, endrer seg til å analysere både historiske og sanntidsdata fra mange systemer. Det vil utnyttes for å simulere og forutse hva som vil skje.

Det tredje er at man fremover mot 2015 vil se en endring fra tradisjonell analyse av strukturerte data og enkle data analysert av personer. I stedet blir det meranalyse av kompleks informasjon fra mange datatyper, som tekst og video, og fra mange systemer. Det vil støtte samarbeidsprosesser hvor mange kommer sammen for å ta beslutninger.

Analyse vil i økende grad bruke nettskyen og utnytte slike ressurser til å øke ytelsen.7. Big Data

Mengden av data, komplekse formater og krav til hastighet gjør at det begynner å bli vanskelig å håndtere alt med tradisjonell teknologi.

Det er behov for ny, eller veldig annerledes teknologi, bare for å håndtere volumveksten i data. Flere nye teknologier, slik som å håndtere databaser i RAM, har muligheten til å endre landskapet dramatisk. Analyse er et viktig område som driver teknologien rundt datavarehus.

Som en konsekvens av det Gartner kaller Big Data er varehusene i ferd med å slippe opp for lagerplass. Utviklingen vil gå mot at man i stedet kan bringe flere logiske datavarehus fra flere kilder sammen for å erstatte det ene.8. Minnebasert databehandling

Gartner tror den enorme utbredelsen av flashminne i alt fra mp3-spillere, mobiltelefoner til SSD-er i pc-er og i datalagringssystemer, vil ha konsekvenser for hvordan man utvikler nye applikasjoner.

Det de kaller in-memory applikasjonsplattformer vil spenne over alt fra analyse, plattformer for hendelsesbehandling til in-memory applikasjonsservere, dataadministrasjon og meldinger.

Ved å kjøre dagens applikasjoner i en slik minnemodell, eller omskrive den for å utnytte minne bedre, vil øke transaksjonsytelsen, redusere ventetider når applikasjoner snakker med hverandre, og øke ytelsen dramatisk på analyse og ulike prosesseringsoppgaver.

Reduserte priser på slike minneplattformer vil gjøre at in-memory blir en viktig trend i 2012 og 2013.

SSD: Minnebasert datalagring vokser.
SSD: Minnebasert datalagring vokser.

9. Ekstrem lavenergi-servere

En ny generasjon servere er kommet på markedet. De skiller seg fra dagens ved å utnytte lavenergiprosessorer bygget for mobiler og nettbrett.

Slike servere kan ha 30 eller flere prosessorer og likevel ha lavere energibehov enn dagens utgaver. Ekstrem lavenergi servere er godt egnet for oppgaver hvor kapasitet, men ikke hastighet viktig.

Likevel advarer Gartner om at en for bred bruk av slike servere kan øke administrasjonskostnadene.

SMAK AV FREMTIDEN: Dell M1000e-kabinettet er det mest energieffektive bladproduktet på markedet.
SMAK AV FREMTIDEN: Dell M1000e-kabinettet er det mest energieffektive bladproduktet på markedet.

10. Nettskyen

Nettskyen kan endre it-landskapet dramatisk på svært mange områder.

De aller fleste store aktører er i full gang for å kunne levere et bredt tilbud av tjenester og nettskymiljøer, men utviklingen er likevel helt i starten i år og neste år. Brukerne vil få glede av den intense konkurransen etter hvert som flere forretningsapplikasjoner blir tilgjengelige i nettskyen.

Bedrifter er i ferd med å gå fra å jobbe med forståelse til å velge hvilke oppgaver de skal sette ut i nettskyen, og hvilke de skal etablere interne nettskyer for. Slike hybridløsninger vil komme veldig i fokus neste år.

Samtidig vil nye løsninger gjøre sikkerheten i nettskyen bedre. It-avdelingene vil snart møte konkurranse fra eksterne nettskyløsninger og bør etablere et tettere samarbeid mellom drift og utvikling.

Les også:

Målrettede dataangrep økte med 400 prosent

Kjempevekst for Android

Denne dingsen gjør iPhone til et godt kamera

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.