IT

Datatyverier gir et utbytte på 700 milliarder kroner

Vi sikrer pc-en, men gir blaffen i mobilen.

STORBUTIKK: Målrettede angrep er blitt storbutikk på verdensbasis, med opp til 1,2 millioner kroner i utbytte daglig.
STORBUTIKK: Målrettede angrep er blitt storbutikk på verdensbasis, med opp til 1,2 millioner kroner i utbytte daglig. Bilde: Colourbox
3. okt. 2013 - 13:04

Hvert sekund blir 12 personer utsatt for datatyveri eller -svindel her på kloden.

Det samlede utbytte for digitale gjerningsmenn er på 700 milliarder kroner på 378 millioner tilfeller, ifølge en fersk rapport fra sikkerhetsselskapet Symantec.

For Europa er beløpet beregnet til 5,2 milliarder kroner.

I hvert tilfelle blir offeret loppet for 3200 kroner. Det er en økning på 50 prosent fra 2012.

Rammes hardere

Fullstendig global er ikke undersøkelsen, men bygger på 13.000 personer i 24 land. De nærmeste i våre himmelstrøk er Danmark og Sverige.

Hovedtrenden er at færre har opplevd nettkriminalitet det siste året, samtidig som ofrene blir rammet hardere.

– Vi ser at angriperne er blitt flinkere til å sikte seg inn på utvalgte grupper. De undersøker for eksempel hvilken bank du bruker og konstruerer phishingangrep ut fra det, sier Kim Richard Olsen, country manager for forbruker og småbedrifter hos Symantec i Norge.

Smarttelefoner og nettbrett blir stadig mer utsatt. Årsaken er at mange gir blaffen i å sikre utstyret med programvare som hindrer innbrudd og tyveri, ifølge undersøkelsen, som jo er utarbeidet av et selskap som leverer nettopp slike løsninger.

Les også: Mobil-spill kan ha slått ut Norsk Tipping

Utbytte

Den mest effektive metoden er ransomware rettet mot mobiler.

Dette er skadevare som låser brukeren ute fra enheten, og du må punge ut med løsepenger for å få den låst opp.

– Nettkriminelle tjener mye mer penger på dette enn for eksempel på falske antivirusprodukter, sier Olsen. Raffinerte metoder har gitt et utbytte på 200.000 amerikanske dollar om dagen.

Åpne nettverkUTBYTTE: Norton-rapporten gir en indikasjon på hvor utbredt nettkriminalitet er blitt, og hvor stort utbyttet er for de datakriminelle.
Åpne nettverkUTBYTTE: Norton-rapporten gir en indikasjon på hvor utbredt nettkriminalitet er blitt, og hvor stort utbyttet er for de datakriminelle.

Åpne nettverk

Mens folk flest er blitt vant til å sikre pc-en med oppdatert antivirus, er dette langt mindre utbredt på mobiler og nettbrett.

Kun 1 av 3 smarttelefoner har slik sikring. Derimot er nærmere 3 av 4 pc-er beskyttet virtuelt.

– Og mobilbrukere kobler seg gjerne opp mot fremmede åpne trådløse nettverk, advarer Olsen.

Kombinasjonen av slik atferd kan resultere i sårbart utstyr, hvor uvedkommende for eksempel kan plante trojaner for senere misbruk.

Les også: Denne dotten skal redde innendørsdekningen

Kontrasten

Med en 50 prosents økning i økonomiske tap ved digitalt svindel og tyveri, mener Symantec at undersøkelsen gir en klar indikasjon på at folk må sikre sitt mobile utstyr bedre.

Dette står i kontrast til holdningen hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) som mener mobil sikkerhet er minimalt problem.

Her er holdningen at smarttelefoner og nettbrett er godt sikret med velutviklede operativsystem. Og du skal være veldig bevisst på å skru av sikkerhetsfunksjoner for å tillate at skadelig programvare blir installert.

– Det er lett å tenke at Symantec hauser opp det mobile sikkerhetsbildet?

– Veksten i mengden skadelige mobilprogrammer som Symantec har sporet, tyder på at det er en legitim bekymring. Økningen var på opp til 58 prosent det siste året, svarer Kim Richard Olsen.

Les også:

Datatrøbbel truer pasientsikkerheten ved Ahus

Slik foregår et innbrudd i mobilen din

– Informasjon om nettbruk lagres i ett år av NSA  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.