Dårligste asfaltåret på ti år: Men det blir enda mindre asfalt på veiene i år

Asfaltprodusenetene må helt tilbake til 2012 for å finne er dårligere år målt i volum. Kraftig prisstigning gjorde at bestillerne fikk mindre asfalt for pengene.

Asfalttall 2022
Asfalttall 2022
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
3. feb. 2023 - 11:33

Totalt ble det ifølge produksjonsstatistikken fra EBA produsert 6,35 millioner tonn asfalt i 2022, mot 6,96 millioner tonn året før. Det er i seg selv ingen dramatisk nedgang, men det som har påvirket produsentene mest er at de i en situasjon med med prisstigning på asfalt på 10 proesnt, ikke har fått dette kompensert dette gjennom kontraktene.

Vegvesenet kuttet 15 prosent i kontraktene

Arne Aakre er avdelingsleder for Vei og Jernbane i EBA <i>Foto:  Jarle Skoglund</i>
Arne Aakre er avdelingsleder for Vei og Jernbane i EBA Foto:  Jarle Skoglund

– Prisveksten gjorde at at volumene gikk ned, siden de offentlige byggherrene hadde sine budsjetter å forholde seg til. Man fikk rett og slett mindre asfalt for pengene, som resulterte i at Statens vegvesen halveis ut i året kuttet 15 prosent av volumet i alle sine kontrakter.

– Og kontraktene mellom entreprenørene og Statens vegvesen hadde ikke noen klausul om indeksregulering som følge av generell prisstigning, dermed måtte bedriftene selv ta merkostnaden på sin kappe. Resultatet er at det neppe er noen av asfaltprodseuntene i Norge som klarer å levere positive tall for 2022. Det sier Aarne Aakre, som er avdelingsleder for vei og jernbane i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA).

Ideksregulerte kontrakter i år

– Konsekvensen folk vil merke av dette, er at dekkestandarden på norske veier blir verre. Siste tall viste at 92 prosent av riksveiene hadde tilfredsstillende dekkestandard, dette er nok et tall for blir dårligere med den bevilgningstakten vi har nå.

Om 2023 sier Arne Aakre: - Budsjettene både i Statens vegvesen og fylkeskommunene har en betydelig nedgang i år, noe som vil ramme asfaltbransjen som helhet. Vegvesents budsjetter er alene redusert med over 20 prosent. Samtidig har Statens vegvesen innført indeksregulering i sine asfaltkontrakter, som betyr at bedriftene får kompensert for prisstigningen. Det er et stort fremskritt i forhold til fjoråret, forteller Arne Aakre.

Nedgang i LTA-produksjonen

Aakre er ikke fornøyd med at produksjonen av lavtemperaturasfalt (LTA) gikk ned for andre år på rad. Lavere temperatur ved produksjonen betyr mindre utslipp av røyk og avgasser, og særlig Arbeidstilsynet har vært en pådriver for at denne måten å produsere asfalt på bør økes i omfang,

-Vi er i dialog med dem og skal lage en rapport om dette og hva som kan gjøres videre. Nedgangen har sammenheng med økonomien innen asfaltproduksjon de siste årene, og at LTA krever økt bruk av amminer, som gir et ekstra tillegg i CO2-vektigen i kontraktene. Dette handler både om arbeidsmiljø, men også om informasjon ut til produsentene, som jeg mener vi skal kunne løse, forteller Arne Aakre.

Totalte ble det produsert 1,687 millioner tonn LTA i fjor, mens tallet i 2020 var ope i 1,851 millioner tonn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.