INDUSTRI

Dårlige på klimarapportering

Tore Stensvold
24. okt. 2011 - 11:20

CDPs (Carbon Disclosure Project) Nordisk kåring

  1. Fortum (Energi) 97
  2. Tieto (Telekom og IT) 96
  3. Novo Nordisk (Helse) 89
  4. Nordea Bank (Finans) 87
  5. Norske Skog (Materialer) 87
  6. Stora Enso (Materialer) 87
  7. Electrolux (Forbrukervarer) 86
  8. Rockwool International (Industri) 86
  9. SCA (Materialer) 86
  10. Novozymes (Materialer) 85

Øvrige norske: Storebrand på 14. plass med 84 poeng og Ekornes på 23. plass med 80 poeng.

Gjennomsnittstallet for årets måling er 64 poeng. Det er opp fra 60 poeng i fjor. CDP poengterer at dette betyr en klar forbedring i både rapportering og kvalitetsnivå på rapporteringen.

Les hele rapporten her.

Det er bare Norske Skog, Storebrand og Ekornes som figurer på listen over de beste nordiske selskapene. Kåringen er ment som et hjelpemiddel for investorer som vil ta klimahensyn.

Norske Skog kommer på fjerdeplass og er dermed best av de norske. Dette er fjerde gang Norske Skog også er med på Carbon Disclosure Project (CDP).

Finsk seier

Nå er oversikten over resultatene i Norden offentliggjort. Det finske energiselskapet Fortum topper, med Tieto som nummer to og danske Novo Nordisk på tredjeplass.

CDP spør nesten 6.000 av verdens største selskaper om deres klimastrategi, klimagassutslipp og energibruk.

Kåringen er delt opp geografisk og Norden-rapporten er klar.

260 selskaper i Norden er spurt. I år svarte 143, mot 131 i fjor. I Norge var det 25 selskaper som deltok, mot 24 i 2010 og 18 året før.

Fri og uavhengig

CDP er en uavhengig organisasjon med et allmennyttig formål som representerer 551 institusjonelle investorer med en samlet forvaltningsportefølje på USD 71 000 milliarder.

CDP sammenstiller informasjon vedrørende selskapers drivhusgassutslipp samt klimarelaterte risikoer og muligheter, og utvikler standarder for metoder og prosesser bak rapportering av karbonrelaterte utslipp.

Stolt skogsjef

– Kåringen er en viktig anerkjennelse av vårt arbeid for å fremme åpenhet om miljø og klimarelaterte forhold. Systematisk rapportering og oppfølging må til hvis vi skal oppnå resultater når det gjelder å redusere utslipp og spare energi, sier Sven Ombudstvedt, konsernsjef i Norske Skog i en pressemelding.

Miljøvernminister Erik Solheim skriver i forordet til rapporten at det økende antall bedrifter som blir med på CDP vitner om at stadig flere tar hensyn til klimautslipp i sin drift og legger reduksjon av utslipp inn i sine strategiplaner.

Utslipp opp

Til tross for økt bevissthet, viser undersøkelsen blant de 142 nordiske selskapene at 75 av dem har økt utslippene fra 2010. 67 prosent av bedriften sier da har klare reduksjonsmål, mens 33 prosent ikke har det.

Prosessforbedringer som gir bedre energieffektivitet oppgis som hovedmål for å redusere utslipp, samt endring i drift og tiltak på bygningsmasse. Dernest kommer transport og overgang til energikilder uten CO2-utslipp.

Gode eksempler

Svenske Boliden med datterselskaper i alle de nordiske landet trekkes fram som et godt eksempel. Selskapet sparer store mengder energi og kutter samtidig utgifter. Største effekt har selskapet på å redusere årlig energibruk med 12,5 gigawattimer ved et anlegg i Norge.

Shippingselskapet Møller-Mærsk sparer store CO2-utslipp ved rett og slett å seile skipene litt saktere. Dermed sparers både penger på bunkers og utslipp av CO2, NOx, svovel og partikler.

Offshorerederiet Solstad Offshore trekkes også fram med sitt konsept for klimanøytrale kontrakter. Rederiet og kontraktspartner blir enige om utslippsreduserende tiltak på skipene og kompenserer det øvrige med å kjøpe FN-godkjente klimakvoter. Rederiet reduserte dermed drivstofforbruket med 11 prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.