IT

Dårlig magefølelse kan stoppe e-valget

STOPP: Kommunalminister Liv Signe Navarsete utsettes for hardt press for å stoppe forsøket med elektronisk valg neste høst.
STOPP: Kommunalminister Liv Signe Navarsete utsettes for hardt press for å stoppe forsøket med elektronisk valg neste høst. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
3. mai 2010 - 07:19
Vis mer

Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) har vært klar på at planene om forsøk med elektronisk valg i 11 kommuner høsten 2011 vil bli stoppet hvis folk ikke har tillit til løsningen.

De siste ukene er det kommer kritikk fra flere hold. Stortingspolitiker Trond Helleland (H) har fått mest spalteplass med sitt krav om at prosjektet stoppes umiddelbart.



Idol

Han baserer seg blant annet på en såkalt betenkning fra jussprofessor Eivind Smith og mener valg over internett er som å stemme på Idol-deltakere.

Også valgforsker Frank Aarebrot er kritisk til forsøket.

I Bergen advarer professor Kjell Jørgen Hole mot å konkludere for tidlig.



Problematisk

– Det er problematisk å vurdere e-valg opp mot papirbasert valg uten at vi har empiriske data. Altså informasjon basert på erfaringer med et elektronisk valg, sier Hole til Teknisk Ukeblad.

Kritikernes fremste argumenter er at stemmegiving hjemme fra egen pc bryter med prinsippet om hemmelig valg og åpner for utilbørlig påvirkning.

Kritikernes fremste argumenter er at stemmegiving hjemme fra egen pc bryter med prinsippet om hemmelig valg og åpner for utilbørlig påvirkning.ADVARER: Professor Kjell Jørgen Hole advarer mot å stoppe e-valget før man har høstet erfaringer fra forsøkene. Espen Zachariassen



Ikke idiotsikkert

– Ingenting er idiotsikkert. Høyres Helleland har bestemt seg for at det er et kjempeproblem at man kan bli presset til å stemme på et visst parti. Dette må vi ta seriøst, men vi vet ikke hvor stort problem dette er før vi får data på det gjennom valgforsøket neste høst, sier Hole.

– Jeg syns ikke vi kan stoppe et valgprosjekt på grunnlag av emosjonelle argumenter som ikke kan dokumenteres, mener han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader


BankID

Hole er professor i informatikk ved Universitet i Bergen med risikohåndtering i store it-systemer som spesialfelt.

Han er kanskje mest kjent for å ha brutt seg gjennom sikkerhetssystemene til BankID for å demonstrere svakheter i løsningen.



Fusk

– Det er uvante toner ikke å kreve idiotsikre løsninger fra en som blir omtalt som fundamentalist på sikkerhet?

– Jeg er ingen fundamentalist. selv om noen nok vil fremstille meg sånn. Med e-valget snakker vi om å avklare hvilket nivå av sikkerhet vi kan akseptere når det gjelder risikoen for valgfusk og -manipulering. Vi kan ikke forvente at det er idiotsikkert, sier professoren.

Nå er han redd kommunalministeren blir utsatt for så mye press at hun trykker på stopp-knappen uten grunn.



Fakta

– Nettopp fordi det er lite data å forholde seg til, er det noen aktører som frykter for konsekvensene og samtidig får en stor mulighet til å spille på følelser. Dette er for viktig til å ta beslutninger på emosjonelt grunnlag. Vi må støtte oss til fakta. Nå er det en fare for at e-valget blir stoppet i prosessen før man har gjort erfaringer nok til å sitte på fakta, sier Kjell Jørgen Hole.



Vurderer magefølelsen

Departementet stopper prosjektet hvis kommunene er skeptiske nok.

– Utgangspunktet er at vi vil gjennomføre prosjekt e-valg 2011. Vi stoler på den tekniske informasjonen vi får fra ekspertene i prosjektet. På den annen side må vi vurdere å stoppe forsøket hvis vi merker at dette rokker ved tilliten folk har til valgordningen, sier statssekretær Dag-Henrik Sandbakken (Sp) i Kommunaldepartementet.

– Utgangspunktet er at vi vil gjennomføre prosjekt e-valg 2011. Vi stoler på den tekniske informasjonen vi får fra ekspertene i prosjektet. På den annen side må vi vurdere å stoppe forsøket hvis vi merker at dette rokker ved tilliten folk har til valgordningen, sier statssekretær Dag-Henrik Sandbakken (Sp) i Kommunaldepartementet.Avveining: Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken vurderer både politiske og teknologiske argumenter.



Temperaturmåler

– Hvordan skal dere måle graden av tillit?

– Forsøkskommunene kobles på den tekniske løsningen utover nå. Da fanger vi opp reaksjoner fra valgmedarbeiderne og deres magefølelse. Det blir en viktig temperaturmåling for oss, sier statssekretæren.

I tillegg skal departementet arrangere et seminar om e-valget i begynnelsen av juni.

– Her blir det en debatt hvor vi fanger opp folks holdning til sikkerhet og tillit til forsøket. Vi gjør slike grep hele tiden for å føle på pulsen hva folk tenker og føler rundt dette her, sier Sandbakken.



Mistillit

Han legger ikke skjul på at slike vurderinger kan resultere i politisk mistillit til e-valget uten saklig grunn.

– Ja, det kan det føre til. Derfor ønsker vi å fullføre prosjektet for å kunne gjøre kvalitative vurderinger basert på erfaring, slik professor Hole er opptatt av. Men ikke for enhver pris, sier statssekretæren til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.