BYGG

Dansk spiraltårn vil gjøre ingeniørkunst til turistattraksjon

Grunneier håper utsikten høyt over tretoppene skal gi 100.000 besøkende i året til ny attraksjon.

Utsiktstårnet ved Gissefeld kloster er et av få steder i Danmark med vid utsikt.
Utsiktstårnet ved Gissefeld kloster er et av få steder i Danmark med vid utsikt. Foto: Effekt arkitekter
Ida OftebroIda OftebroRedaktør for Digi.no og Inside Telecom
13. apr. 2019 - 18:01

30. mars åpnet den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen den siste attraksjonen i skogene til Gisselfeld Kloster: Et timeglassformet, 45 meter høyt utsiktstårn med en 900 meter lang tursti i spiral opp gjennom tretoppene.

Planen er at tårnet, som ligger én times kjøring syd for København, skal trekke 100.000 årlige besøkende til anlegget. Anlegget har også en klatrepark i tretoppene og og to av Danmarks lengste ziplines.

Gisselfeld er et tidligere kloster, og er Danmarks femte største landeiendom i privat eie. Den strekker seg over flere kommuner. Dagens herregård ble grunnlagt av Peder Oxe i 1547. Det er strenge regler for ferdsel i den private skogen. Turgåere får streng beskjed om å holde seg til opparbeidede stier, og plukking av sopp og planter er forbudt. Det er ikke lov å oppholde seg i skogen om natten.

Kina vil bygge containerskip på 24.000 TEU. Skipet skal ha saltsmelteraktor (MSR) med thorium som drivstoff. Skipet vil sannsynligvis måle om lag det samme som verdens største containerskip, «Ever Alot» på 24.000 TEU, som er 400 meter langt og  61,5 meter bredt.
Les også

Lanserer verdens største atomdrevne containerskip

Fra før har besøkende til Gisselfeld Kloster kunnet delta i jakt og fiske, besøke slottet med sitt karpemuseum og slottshage, eller slå seg løs i den før nevnte klatreparken.

Tårnets hyperboloide form gjør at besøkende kommer i nærkontakt med trekronene, samtidig som det utvider seg i takt med horisonten når man kommer høyere opp. <i>Illustrasjon:  Effekt arkitekter</i>
Tårnets hyperboloide form gjør at besøkende kommer i nærkontakt med trekronene, samtidig som det utvider seg i takt med horisonten når man kommer høyere opp. Illustrasjon:  Effekt arkitekter

Samarbeid i 3D

Nå har parken blitt én attraksjon rikere, med det nyåpnede tårnet og den tilhørende gangveien i tretoppene.

Tårnet er resultatet av et samarbeid mellom arkitektfirmaet Effekt og ingeniørfirmaet Arup. Timeglassformen kalles en hyperboloid, og denne er blitt til i en parametrisk designprosess der de fire grunnparameterne til hyperboloiden som utgjør tårnet ble lagt inn i et 3D-program som så dannet grunnlaget for resten av designprosessen.

Les også

Nydalsbrua i Trondheim fikk Betongtavlen 2023

Dermed slapp arkitekter og ingeniører å sende komplekse cad-modeller seg imellom. I stedet kunne de ta i bruk virtuell virkelighet hvis det var noe de lurte på.

– For eksempel kunne arkitekten ta på seg et par VR-briller for en rask vurdering av om entreprenørens ønske om boltede sammenføyninger ved utkragingene hadde noe å si for det arkitektoniske uttrykket, skriver Ingeniøren i en utfyllende artikkel om den parametriske prosessen.

Spiraltårnet ligger i gammelt kulturlandskap på et av Danmarks største gods i privat eie. <i>Illustrasjon:  Effekt arkitekter</i>
Spiraltårnet ligger i gammelt kulturlandskap på et av Danmarks største gods i privat eie. Illustrasjon:  Effekt arkitekter

Tett på trekronene

Den danske kulturavisen Politikens arkitekturanmelder har gitt prosjektet fem av seks hjerter i sin omtale, og prosjektet vant pris allerede på tegnebrettet, da det mottok designprisen Iconic Award i klassen visjonær arkitektur i 2017.

På sine hjemmesider skriver arkitektene i Effekt at ambisjonene med prosjektet var å skape et estetisk vakkert byggverk som også er en unik naturopplevelse, samtidig som utforming og byggeprosess er så godt tilpasset naturen som mulig.

An Amphibious Combat Vehicle maneuvers into protected waters to demonstrate waterborne
operation capabilities for an evaluation during the ACV Operators Certification Course at
Marine Corps Base Camp Pendleton, California, July 18, 2023. The Marine Corps&#39; newly
established ACV Transition Training Unit implemented two recently designed courses, the
OPCERT Course and Maintainers Certification Course, ensuring Marines possess the technical
knowledge, skills, and proficiency required to safely operate, maintain, and employ the ACV.
The Marine Corps is taking a deliberate approach to fielding the ACV to the Fleet Marine Force
to ensure our Marines understand the platform’s capabilities and can operate it safely and
proficiently. ACVs are currently authorized to conduct waterborne operations in open and
protected waters while surf-zone transit testing is ongoing. (U.S. Marine Corps photo by Lance
Cpl. Mhecaela J. Watts)
Les også

Tester nye amfibiske kjøretøy med kanontårn fra Kongsberg

De lange, vertikale stålrørene i konstruksjonen er ikke bøyd, men rotert 120 grader. Det gir et innsvingt uttrykk, som et timeglass. Det har også den fordelen at de besøkende kommer tett på trekronene i det smale midtpartiet. Etter hvert som man kommer opp over trekronene, utvider tårnet seg i takt med at utsynet blir videre. På toppen er tårnet en 360 graders utsiktsplattform. 

Gangveien snor seg mellom trekronene. <i>Illustrasjon:  Effekt arkitekter</i>
Gangveien snor seg mellom trekronene. Illustrasjon:  Effekt arkitekter

Hovedkonstruksjonen er laget med vedlikeholdsfritt cortenstål. Treverket er lokal eik fra skogen til grunneieren. Cortenstål er forhåndsrustet, og leveres med et ytre rustlag, men gjennomrustes vesentlig tregere enn annet stål. Materialet brukes særlig til varmeelementer og ovner.

Les også

Nå står det klart: Verdens høyeste vindkrafttårn i tre

Gjester som vil besøke tårnet må betale 125 danske kroner for opplevelsen, i tillegg til obligatorisk parkeringsavgift på 50 kroner. Det er også mulig å kjøpe kombinasjonsbillett til tårnet og klatreparken for 400 danske kroner. Gisselfeld Kloster selger også årskort til attraksjonene.

Formen og konstruksjonen gjør byggverket mer stabilt enn en sylindrisk form. <i>Illustrasjon:  Effekt arkitekter</i>
Formen og konstruksjonen gjør byggverket mer stabilt enn en sylindrisk form. Illustrasjon:  Effekt arkitekter
Tårnet utvider seg øverst, og utsiktsplattfomen på toppen byr på 360 graders fritt utsyn over den danske landsbygda. <i>Illustrasjon:  Effekt arkitekter</i>
Tårnet utvider seg øverst, og utsiktsplattfomen på toppen byr på 360 graders fritt utsyn over den danske landsbygda. Illustrasjon:  Effekt arkitekter
Parken har også et amfi i trekronene. <i>Illustrasjon:  Effekt arkitekter</i>
Parken har også et amfi i trekronene. Illustrasjon:  Effekt arkitekter
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.