KØBENHAVN: Både Danmark og Canada har mer framtidsrettet energipolitikk enn Norge.
Det hevder en rapport som ble lagt fram av World Energy Council på Bella Center i København.
Canada får blant annet ros for sin satsing på vind, oljesand og vannkraft. Danmark for sin vindkraft, som riktignok er avhengig av å balanseres av norsk vannkraft.
Vurderer energipolitikken
Rapporten sammenligner Norge og en rekke andre rike land som er nettoeksportører av energi.
De måles på 46 punkter, som reguleringer og utdannings- og innovasjonsnivå. Også flere andre grupper av land sammenlignes.
World Energy Council har tenkt å komme med slike rapporter årlig de neste årene, for å gi beslutningstakere mulighet til å se på sammenlignbare lands energipolitikk.
Etter København må man begynne med å endre verdens energiproduksjon, og det krever at politikerne bestemmer seg, mener organisasjonen.
– Trenger langsiktige mål
– Energibransjen trenger langsiktige mål, sier Pierre Gadonnaix, styreleder i World Energy Council.
Organisasjonen har komiteer i rundt 100 land som representerer flere tusen energiselskaper innen både kull, olje og gass, kjernekraft og fornybar energi.
– Investeringene i energibransjen gjøres over 30-60 år og enda lengre. Men det er ofte vanskelig å lage regler som dekker flere tiår. Europas kvotesystem var for eksempel bare planlagt for fem år, og ble nylig forlenget til åtte år. Dette er langt fra det vi trenger. København må skape langsiktige vilkår, sier Gadonnaix.
Store energiutfordringer
Verden står overfor en kraftig omstilling, sier rapporten. Energiforbruket øker kraftig i Afrika, Asia, Midtøsten og Latin-Amerika, mesteparten av den lettvinte oljen er utvunnet i løpet av 10-20 år og gassen om 40 år, og det trengs massive investeringer i lavutslippsteknologi.
Også vekstbransjen vindkraft var til stede da rapporten fra World Energy Council ble lagt fram.
– Problemet for sektoren er uforutsigbarheten. Kullbransjen, oljebransjen og energiselskapene må ha klarhet, hvis ikke holdes investeringene tilbake. Teknologien er der, det er så mange avgjørelser som må tas. Hvorfor? Fordi flere mennesker bruker mer energi. Jeg tror alle i energibransjen er enige i dette, sier Peter Brun i Vestas, som mener vind kommer til å bli mer konkurransedyktig med andre energikilder.
– Må være bærekraftige
– Denne rapporten er viktig fordi den gir en grundig gjennomgang av energipolitikken, og ser på energimiksen. Dette er viktig for å se på den langsiktige politikken, sier Jean Rozwadowski i Det internasjonale handelskammeret (ICC).
– Utfordringene for energisektoren er store, og vi må styrke politikken på dette området for å gjøre samfunnet mer bærekraftig.
Han mener politikerne må se muligheter i produksjonen av fornybar energi, i stedet for bare å se hindringene.
– Ny fornybar energi kan gi mer energi lokalt, flere arbeidsplasser og eksportmuligheter samtidig som det kutter i klimautslippene.
– Overveldende summer
Andrei Marcu fra selskapet Mercuria Energy jobber mye med klimakvoter og har vært president i kvotehandelsorganisasjonen IETA.
Han tror et utvidet kvotehandelssystem er viktig for klare å omstille verdens energiproduksjon. Også CO2-fangst og kjernekraft må inn i dette markedet, mener han.
– Pengesummene som skal til for å få til denne omstillingen er overveldende, sier Marcu, opprinnelig er elektroingeniør.
– Det blir uhyre viktig hvordan CO2-markedet utformes etter København.