OLJE OG GASS

Danner internasjonal CO2-allianse

Alliansen Tri4CCS Alliance skal bidra til trygg og kostnadseffektiv fangst, transport og lagring av CO2.
Alliansen Tri4CCS Alliance skal bidra til trygg og kostnadseffektiv fangst, transport og lagring av CO2. Bilde: Colourbox
Maiken Ree
16. juni 2011 - 09:31

Alliansen kalles Tri4CCS Alliance, og skal bidra til trygg og kostnadseffektiv fangst, transport og lagring av CO 2.

– Sammen er vi store nok til å takle de vitenskapelige utfordringene som kommer når Europa i løpet av de nærmeste årene skal sette i drift sine planlagte demonstrasjons- og fullskalaanlegg for CO2-håndtering, sier alliansens talsmann Nils A. Røkke, klimadirektør i SINTEF, i en melding.

Komplett tilbud

Hensikten med alliansen skal være å tilby et komplett tjenestetilbud innen forskning på CO 2-håndtering, primært for industrielle aktører i Europa og globalt.

De tre forskningsinstituttene har totalt 450 vitenskapelig ansatte innen fagfeltet, og omsetter for 60 millioner euro per år, tilsvarende omtrent 473 millioner norske kroner. I dag bistår partnerne i alliansen energiselskaper, utstyrsleverandører og myndigheter med forskning og innovasjon tilknyttet CO2-håndtering.

Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) vil energieffektivisering og fornybar energi ikke være nok til å hindre en temperaturøkning på jorda som overstiger to grader. Derfor mener IEA at CO 2-håndtering blir et viktig redskap for å vinne klimakampen.

De tre partene er involvert i Co2-lagringsprosjektet på Sleipner-feltet. Statoil

Bruker kompetansen

– Flere perspektiver gjenstår på veien mot en realisering av CO 2-håndtering, og i dette perspektivet vil etableringen av Tri4CCS Alliance utgjøre en forskjell, sier Røkke i en pressemelding.

Den nyopprettede alliansen vil bruke kompetansen til å sikre at fangstanleggene blir miljøvennlige og så kostnadseffektive som mulig. Også overvåkning av den lagrede CO 2-en blir viktig.

Avgjørende resultater

– Forskningsresultater vil være avgjørende for å sikre aksept hos publikum for underjordisk lagring av CO 2. Også i denne sammenhengen blir arbeidet til alliansen viktig, sier Røkke.

De tre partene disponerer hver for seg store laboratorie- og testanlegg som vil være viktige for videre forskning og for markedet.

Alliansemedlemmene deltar i oppfølgingsprosjekter knyttet til fullskala lagring av CO 2 fra gassfeltene Sleipner og Snøhvit på norsk sokkel, og den onshore-baserte lagringen av CO 2 i In Salah i Algerie og i Lacq i Frankrike.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.