BYGG

Danmarks høyeste trehus ble for dyrt. Nå bygges det i betong

Entreprenørens krav om risikotillegg gjorde det umulig å bygge.

Det syv etasjer høye Fællesbyg Køge Kyst ville blitt Danmarks høyeste bygning med bærende konstruksjoner av tre. Søyler og bjelker skulle være i massivt tre, og etasjedekkene en kombinasjon av massivt tre og betong. Men de entreprenørene som byggefellesskapet har forhandlet med, ville ha 12–15 prosents risikotillegg på toppen av sitt ordinære tilbud for å bygge i tre, så nå blir alle de bærende konstruksjonene i stedet oppført i betong.
Det syv etasjer høye Fællesbyg Køge Kyst ville blitt Danmarks høyeste bygning med bærende konstruksjoner av tre. Søyler og bjelker skulle være i massivt tre, og etasjedekkene en kombinasjon av massivt tre og betong. Men de entreprenørene som byggefellesskapet har forhandlet med, ville ha 12–15 prosents risikotillegg på toppen av sitt ordinære tilbud for å bygge i tre, så nå blir alle de bærende konstruksjonene i stedet oppført i betong. Illustrasjon: Vandkunsten
AV ULRIK ANDERSEN, ING.DK
13. mars 2019 - 16:47

«Huset skal oppføres med en teknikk som er velkjent, og spesielt i nabolandene våre, og trekonstruksjonen har flere fordeler. Den gagner klimaet ved å slippe ut mindre CO2, den gir et betydelig bedre inneklima, siden materialene kan puste – og i tillegg er det svært fleksibelt, siden huset bæres av søyler i tre, slik at man faktisk kan flytte rundt på veggene senere.»

Les mer om: