INDUSTRI

Danmark vurderer Eurofighter

Danmarks nye kampflyanskaffelse har fire konkurrenter.

Eurofighter mener Danmark kan dra nytte av å fly Typhoon slik blant annet nabolandet Tyskland gjør.
Eurofighter mener Danmark kan dra nytte av å fly Typhoon slik blant annet nabolandet Tyskland gjør. Bilde: GEOFFREY LEE
14. mars 2013 - 14:43

Danmark har nå offisielt startet prosessen med å finne en erstatter for sine F-16-kampfly.

Det melder det danske forsvarsdepartementet onsdag.

Les også: Her er F-35 med JSM under vingen

Beslutning i 2015

For fire måneder siden ble det kjent at den danske kampflyanskaffelsen var i ferd med å starte opp på nytt etter at prosessen ble stilt i bero i midten av 2010.

I november i fjor reiste en gruppe fra Forsvarets prosjektkontor til USA for å besøke Lockheed Martin og Boeing, altså produsentene av henholdsvis F-35 Lightning II og F/A-18 Super Hornet.

Da informerte prosjektkontoret at planen var å fatte en beslutning om typevalgt i løpet av 2014. Nå heter det fra departementet at avgjørelsen skal tas innen juni 2015 i tråd med den såkalte «Aftale på forsvarsområdet 2013-2017».

2015 er for øvrig samme år som Norge skal motta sine første F-35A, som riktignok forblir i USA.

Les også: – Det finnes ingen tekniske problemer som vi ikke har en løsning på

Eurofighter er tilbake

I den gjenopplivede danske kampflyprosessen konkurrerer Lockheed Martin og Boeing med to andre kjenninger: Saab med sin Jas-39E Gripen (Next Generation) og Eurofighter Typhoon.

Eurofighter tilbød opprinnelig Typhoon tranche 3 til Norge og Danmark, men trakk seg ut av begge kampflykonkurransene for seks år siden fordi de mistenkte urent trav og favorisering av amerikanerne.

Nå er det felleseuropeiske kampflyet altså tilbake, noe de overfor danske Ingeniøren varslet at de hadde ønske om etter at danskene tok timeout i prosessen for snart tre år siden.

Da påpekte Enzo Casolini, sjef for Eurofighter Jagdflugzeug GmbH, at Danmark kan hente operative og driftsmessige synergier ved å velge samme kampflysystem som nabolandene Tyskland og Storbritannia skal bruke de neste 40 år.

Les også: Rafale utfordrer F-35  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.