KARRIERE

Da bedriften skulle selges, la 25 av de ansatte sparepengene på bordet

Og hentet tilbake den pensjonerte gründeren.

Dwellop: 25 av de ansatte gikk sammen og kjøpte opp brønnteknologibedriften 7. februar i fjor. Nå gjør de klar for fest, for å feire det første året på egne bein. Her er Jens Myklebust (t.v.), Odd Vegard Skrunes, Endre M. Gaard, Ole Andreas Sømme og daglig leder Helge Hustoft.
Dwellop: 25 av de ansatte gikk sammen og kjøpte opp brønnteknologibedriften 7. februar i fjor. Nå gjør de klar for fest, for å feire det første året på egne bein. Her er Jens Myklebust (t.v.), Odd Vegard Skrunes, Endre M. Gaard, Ole Andreas Sømme og daglig leder Helge Hustoft. Bilde: Ina Steen Andersen
Ina AndersenIna AndersenJournalist
24. jan. 2015 - 09:30

Brønnteknologibedriften Dwellop ble etablert 7. februar i fjor. Tidligere var den kjent som Well Intervention, med en historie tilbake til 1989.

For omkring ett år siden tok daværende eier, Rolls-Royce Marine, en strategisk beslutning om å selge bedriften. Det åpnet en mulighet for de ansatte.

Over halvparten av dem gikk sammen, brukte sparepengene sine og kjøpte opp teknologibedriften.

Med seg fikk de en avtale som sikrer dem økonomisk for en periode, i tillegg til alle tegninger, patenter, produkter og ansatte.

Les også: Per (80) har jobbet som sivilingeniør i 56 år i samme firma

– En stor avgjørelse

I kontorlokalene på Lura i Sandnes sitter daglig leder Helge Hustoft og leder for forretningsutvikling og salg Endre M. Gaard. Nesten ett år senere er de klare for å arrangere fest.

– Da skal vi markere at vi har fått det til. Det har vært et intenst og spennende år, sier Hustoft til Teknisk Ukeblad.

100 prosent av Dwellop eies nå av 25 av de 45 ansatte.

– Vi hadde tro på at dette er en bedrift som kan ha suksess, vi har god teknologi i bakhånd. Over halvparten av de ansatte ville være med og ta den risikoen det innebærer å kjøpe sin egen arbeidsplass. Det var definitivt en stor avgjørelse, sier Hustoft.

Det første halvåret av 2014 gikk med til å utvikle­ systemer som egen bedrift. I tillegg måtte de fylle et nytt navn med innhold, og forklare tidligere og nye kunder at Dwellop består av den samme teknologien og de samme folkene som Rolls-Royce Well Intervention gjorde.

– Vi gikk fra et veldig kjent merkenavn, Rolls-Royce, til et helt ukjent. Å kommuniserer dette til markedet var noe av det mest utfordrende med å stå på egne bein, påpeker Gaard.

– Ikke alt har gått akkurat som det skulle det siste året. Men jeg har aldri tenkt at dette ikke går, poengterer Hustoft.

Les også: Øystein (50) har CV få kan matche - blir ikke invitert på intervju

Storkontrakt: I høst vant Dwellop sin hittil største kontrakt. De skal levere en sikrere løfteramme til Goliat-feltet.
Storkontrakt: I høst vant Dwellop sin hittil største kontrakt. De skal levere en sikrere løfteramme til Goliat-feltet.

Gründeren returnerte

Med ansatte som eier sin egen arbeidsplass har Hustoft også merket økt engasjement.

– Folk er mye mer interessert i resultatene til bedriften. Det er klart at det blir en annerledes giv når du har lagt inn egne oppsparte midler, sier han.

I tillegg har gründeren som startet bedriften i 1989, Jens Myklebust, kommet tilbake som ansatt, men uten eierandeler.

– Nå hadde jeg vært pensjonist i fire år og måtte finne meg noe annet å gjøre. Og da de spurte meg om jeg kunne tenke meg å bidra, så var det så klart et spennende tilbud. Jeg hadde ikke noe imot å komme tilbake til gamle trakter, blant kjente folk igjen, sier Myklebust.

At de ansatte står som eneste eiere av Dwellop, er nok likevel ikke en løsning som holder seg i lengden, tror Hustoft.

– Vi eies av oss selv, det er ingen utenfra, og jeg skulle ønske vi kunne fortsette sånn. Men på sikt bør vi ha med oss noen på investorsiden eller i prosjektfinansiering, slik at vi er finansielt sterke, utdyper han.

Astrid (77): – Å gå av med pensjon kan forkorte livet

Fikk Goliat-kontrakt

Foreløpig ser det ut til at Dwellop klarer seg greit. Andre halvår i fjor gikk selskapet i pluss, ifølge dem selv. I tillegg har de klart å sikre seg nye kontrakter, blant annet sin hittil største, med Eni Norge.

De leverer en helt ny teknologi, kalt heave-kompensert løfteramme, som skal brukes under brønnoperasjoner på Goliat-feltet. Den fungerer som en ekstra sikring dersom kompenseringen i boreverket ryker, noe som kan føre til alvorlige ulykker.

– Dette er en viktig kontrakt for oss, ikke bare økonomisk. Den viser at markedet har tro på oss og teknologien vår, selv om vi nå står utenfor Rolls-Royce, understreker Hustoft.

Yme-teknologi: En forenklet utgave av en modulær rigg, opprinnelig utviklet for Tme, er blant teknologiene Dwellop vil satse på i Midtøsten og andre markeder.
Yme-teknologi: En forenklet utgave av en modulær rigg, opprinnelig utviklet for Tme, er blant teknologiene Dwellop vil satse på i Midtøsten og andre markeder.

Satser på vekst

Målet for framtiden til bedriften er vekst i aktiviteten. Da er det ikke Norge som er det viktigste markedet. Teknologien deres brukes allerede flere steder i verden, og Midtøsten er satsingsområde.

Blant teknologiene de vil selge her er en ny løsning for brønnintervensjon og plugging av brønner, tilpasset mindre og mobile offshoreenheter, som en lift boat.

Det er en forenklet utgave av en modulær rigg, som bedriften opprinnelig utviklet for Yme, og som kan utføre oppgavene på en enklere og billigere måte enn det som er vanlig i dag. 

– Å sikte oss inn på andre markeder gjør oss mer sikret mot svingninger i Nordsjøen. I tillegg er det gode tider for å plugge brønner når rigg­ratene drives ned. Det gjør oss mindre bekymret for framtiden i bransjen, forklarer Hustoft.

Les også:

Hun har vært sjef for 70 menn siden hun var 28 år gammel  

Dette blir de viktigste ferdighetene på fremtidens arbeidsmarked

6 årsaker som kan forklare hvorfor du ikke fikk jobben  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.