NATURVITENSKAP

Cosmos 1 kan være tapt

Kritisk. Slik vil Cosmos 1 se ut med solseil-segmentene på plass. Utfoldingen av segmentene er en kritisk fase av prøven. (Babakin Space Center, The Planetary Society)
Kritisk. Slik vil Cosmos 1 se ut med solseil-segmentene på plass. Utfoldingen av segmentene er en kritisk fase av prøven. (Babakin Space Center, The Planetary Society) Bilde: Babakin Space Center, The Planetary Society

Cosmsos 1 ble skutt opp fra en russisk ubåt i går, men en stund etter oppskytingen forsvant signalene.

Det kan tyde på at ett av rakettavfyringstrinnene kan ha gått galt.

Planetary Society, som står bak prosjektet, melder imidlertid at de har mottat signaler som kan tyde på Cosmos 1 kanskje har kommet i bane rundt jorda, men ikke i den planlagte. Det er dermed ikke sikkert prøvene med solseil kan utføres.

Kald krigs rakett

Oppskytningen av Cosmos 1 skjedde fra den russiske undervannsbåten Kalmar, av Delta III klassen, neddykket i Barentshavet. Bæreraketten Volna er et ombygget langdistansemissil. Ifølge Norsk Romsenter fanget radarstsajoner signaler fra Cosmos 1 ett kvarter etter oppskytingen, men de forsvant igjen etter seks minutter.

En rekke radarstasjoner rundt om på jorda skal følge Cosmos. Disse skal ha mottat svake signaler rundt de tidspunkt Cosmos 1 skulle passert, men de var svake. det kan tyde på at farkosten går i feil bane.

Fotoner

Cosmos 1 skal etter planen teste ut et nytt prinsipp for å komme seg ut i rommet. Cosmos en har åtte store "seil" - hver på 15 meters lengde, som utnytter fotoner til å sveve rundt jorda i stadig høyere bane.

Seileffekten oppnås ved at trykket fra lyspartiklene (fotoner) reflekteres fra hver av seilene og derved gir en dytt og Cosmos akselerere. Dersom alt virker som det skal, vil fartøyet øke hastigheten med 160 km/t i løpet av en dag.

The Planetary Society har egne nettsider der informasjon om Cosmos 1 oppdateres jevnlig. Også Norsk Romsenter følger med.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.