KLIMA

CO2-lagring er utfordrende

GEOLOGISKE STRUKTURER: Geolog Svein Eggen i Gassnova SF søker etter egnet sted på land for å finne geologiske strukturer sm kan egne seg som laboratorium for CO2-lagring.
GEOLOGISKE STRUKTURER: Geolog Svein Eggen i Gassnova SF søker etter egnet sted på land for å finne geologiske strukturer sm kan egne seg som laboratorium for CO2-lagring. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
1. feb. 2008 - 07:02

Flere geologiske formasjoner kan egne seg for å lagre CO 2. Hittil har StatoilHydro god erfaring med Utsira-formasjonen i forbindelse med CO 2-rensing på Sleipner. Dette er et av de aktuelle alternativene for lagring av CO 2 fra Mongstad og Kårstø.

Sandstein

Et annet og vel så godt alternativ er Johansen-formasjonen i det såkalte Sognefjorddeltaet. Dette er et sandsteinsreservoar som ligger under Troll-feltet.

– Siden denne formasjonen ligger under Troll-feltet, kan vi være sikre på at det ikke vil forekomme lekkasjer fra feltet, sier direktør Svein Eggen i Gassnova SF. Han har ansvaret for å utrede lagringsalternativer for CO 2 fra Kårstø og Mongstad.

Stort deponi

Han framhever at Johansen-formasjonen ligger nær land og Mongstad, samt at formasjonen er stor og kan ta imot store mengder CO 2.

– Både Utsira- og Johansen-formasjonen kan brukes for lagring av CO 2 fra Mongstad og Kårstø, men Johansen-formasjonen er klart billigst å bygge ut, sier Eggen.

Gassnova SF vil senere i år legge fram sin anbefaling til regjeringen når det gjelder permanent transport og lagring av CO 2 fra norske utslippskilder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.