FORSVAR

CNN: Biden sender luftvern til Ukraina – det kan være Nasams

USA trapper nok en gang opp våpenstøtten til Ukraina.

Luftvernartilleribataljonen (LvBn) fra Ørlandet skyter med NASAMS III luftvern på Andøya.
Luftvernartilleribataljonen (LvBn) fra Ørlandet skyter med NASAMS III luftvern på Andøya. Frederik Ringnes/Forsvaret
27. juni 2022 - 08:25

USA er i ferd med å bidra med luftvern til Ukraina. 

CNN meldte søndag kveld at president Joe Biden kommer til å offentliggjøre dette under G7-møtet denne uka, og at det kan være snakk om Nasams.

Dette er et norskutviklet luftvernsystem som produseres og selges av Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) og amerikanske Raytheon.

NTB siterer nyhetsbyrået AP, som også viser til en anonym kilde som hevder at USA kommer til å donere Nasams.

Her er det ikke snakk om at USA henter våpnene fra eget lager, men at det anskaffes fra industrien – som i dette tilfellet altså vil være Raytheon.

På ønskelista

Nasams var på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs ønskeliste da han talte til Stortinget i mai.

Nasams er en forkortelse for «Norwegian/National Advanced Surface to Air Missile System» og ble tatt i bruk av Forsvaret i 1994 før det ble fullt operativt fire år senere. I 2007 var en oppgradering på plass, Nasams II, mens det som kalles Nasams III ble operativt i Norge våren 2020.

Nasams, med sine Amraam-missiler, har atskillig større rekkevidde enn de såkalte manpads («man-portable air-defense system») av typen FIM-92 Stinger som USA så langt har donert 1400 av.

Nasams brukes i dag av tolv nasjoner, inkludert USA. Her er luftvernet plassert i og rundt Washington D.C. og beskytter blant annet viktige bygninger som Det hvite hus i den amerikanske hovedstadsregionen (NCR).

Vis mer

Dette er en stor eksportsuksess for KDA og samarbeidspartneren gjennom 54 år, Raytheon.

I perioden 2018-2020 solgte kongsbergselskapet Nasams for over 13 milliarder kroner.

Venstre-leder Guri Melby har overfor VG tatt til orde for at Norge også bør donere både Nasams og missilet NSM til Ukraina.

USA kunngjorde i forrige uke sin trettende våpenpakke til Ukraina siden Russland angrep landet for fire måneder siden. Den besto blant annet av ytterligere fire M142 HIMARS («high mobility artillery rocket system») i tillegg til de fire som allerede er donert.

Kongsberg Gruppens sjef Geir Håøy (til venstre) og Kongsberg Defence and Aerospaces sjef Eirik Lie på Kongsberg Campus under kapitalmarkedsdagen denne uken.
Les også

Kan forsvare Norge: Kongsberg utvikler nytt langtrekkende luftvern

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.