ELBIL

CATL bygger gigafabrikk i Europa

Mercedes med stor bestilling.

Battericeller fra CATL. Den kinesiske produsenten skal åpne ny fabrikk i Ungarn.
Battericeller fra CATL. Den kinesiske produsenten skal åpne ny fabrikk i Ungarn. Foto: Catl
Marius ValleMarius ValleJournalist
12. aug. 2022 - 19:00

Den kinesiske batteriprodusenten CATL skal bygge batterifabrikk i Ungarn. Fabrikken blir av det store slaget, med en årlig produksjonskapasitet på 100 gigawattimer. Til dette investerer de 7,3 milliarder euro, tilsvarende 71 milliarder kroner.

Fabrikken skal etableres øst i landet, og byggingen skal starte i år. Byggetiden skal være inntil 64 måneder, skriver Reuters. Batterifabrikken ligger an til å bli den største i Europa når den er ferdigstilt.

Dette blir CATLs andre europeiske batterifabrikk. Den første er etablert øst i Tyskland.

Europeisk bilindustri har stort behov for batterier til elbilproduksjon. På kundelisten har CATL blant annet Mercedes-Benz, BMW, Stellantis, Tesla og Volkswagen. Disse bilprodusentene, med unntak av Tesla, har fra før av bilproduksjon i Ungarn, men det er Mercedes som står først på listen over kunder til å motta batterier fra den nye fabrikken, skriver Autonews.

Xpeng P7 er en av de mange kinesiske bilmodellene som er lansert i Europa. Så langt er det bare produsenten SAIC, som står bak merket MG, som har kapret vesentlige markedsandeler.
Les også

Tror EUs straffetoll på kinesiske elbiler kan bli 30 prosent

Mercedes først ut

Mercedes har planer om å ha en produksjonskapasitet på 200 gigawattimer innen utgangen av tiåret, og har lagt inn den største ordren fra fabrikken i Ungarn, skriver bilprodusenten i en pressemelding.

De sier ikke hvor stor ordren er. Cellene som produseres der skal ifølge Mercedes brukes i deres neste generasjon av elbiler. Mercedes har som mål å utelukkende produsere elbiler.

Stor økning i kapasitet

CATLs fabrikk ligger an til å bli en av de største i Europa. Fra før av er det annonsert mange planer. En oversikt fra pv-magazine fra februar i år viser at det på det tidspunktet var kjente planer for 35 storskala batterifabrikker i Europa frem mot 2035.

Innen utgangen av tiåret er det ventet at europeiske batterifabrikker skal produsere 600–870 gigawattimer i året. Det tilsvarer 43 prosent av det ventede verdensmarkedet, skriver de.

Tallene stammer fra konsulentselskapet Delta-EE, som hevder at det er Tesla, Northvolt og LG Chem som ligger an til å bli de største batteriprodusentene i Europa i 2030. De estimerer at disse vil stå for 27 prosent av produksjonskapasitet det året.

Natron Energy har åpnet USAs første storskala produksjonsanlegg for natrium-ion-batterier, der celler til dette batteriet produseres.
Les også

Fremgang for natrium-ion-batteriet i batterikappløpet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.