MASKINER & UTSTYR

Cat gikk ned 18 prosent i 2016

Verdens største anleggsmaskinprodusent, Caterpillar, har slitt de siste årene. Et vanskelig hjemmemarked og ugunstig valutasituasjon var hovedårsaken til at omsetningen sank 18 prosent i 2016.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
1. feb. 2017 - 10:54

Nedgangen i hjemmemarkedet som startet i 2015, og som fortsatte gjennom 2016, var en av årsakene til at Caterpillar har vært gjennom noen tøffe år. Men også valutasituasjonen har bidratt til at konkurransekraften til Cat-maskinene og andre amerikanske produsenter har måttet vike til fordel for produsenter fra Europa, Japan og Sør-Korea de siste årene.

Det gjorde at omsetningen til Cat ble redusert med 18 prosent i 2016. Men det er fortsatt snakk om svært store omsetningstall, 38,5 milliarder US dollar, som tilsvarer 320 milliarder kroner.

 

Kraftige omstillinger

Og tøffe tider har sine konsekvenser. I fjor ble det kjent at styreformann og CEO i Doug Obelhelman ble pensjonert før tiden, etter 41 år i konsernet, som en direkte konsekvens av problemene Cat står oppe i. 1. januar ble han erstattet av Jim Umpleby, som får som hovedoppgave å redusere kostnader som en del av et omstillingsprogram som startet opp allerede i 2015.

Tilsammen er det de siste årene sagt opp omlag 13 000 ansatte, eller omtrent 10 prosent av arbeidsstyrket på verdensbasis. Konsernet har lagt ned eller er i ferd med å stenge tilsammen fem fabrikker, blant annet fabrikken i Gosselies i Belgia, som alene hadde 2000 ansatte.

Og nylig ble det bestemt å flytte hovedkontoret fra Peoria i Illinois som har vært arnestedet til det historiske maskinkonsernet, til leide lokaler i Chicago. 

 

USAs største eksportindustri

Ved utgangen av fjoråret var omlag èn million amerikanere sysselsatt innen produksjon av anleggmaskiner, et tall som har vært omtrent på samme nivå siden 2006. Men i perioder har arbeidsledigheten vært høy innen denne industrien. Etter en kraftig nedgang i markedet i 2009 var den på 14,2 prosent, mens ledigheten i november 2016 var redusert til 4,1 prosent.

Og i motsetning til hvordan nyvalgt president Donald Trump beskriver amerikansk industri, representerer maskinprodusentene den største eksportindustrien for landet. I 2016 sto de for inntekter fra utenlandske markeder på 166 milliarder kroner.

Det Europeiske markedet er tredje størst, etter Canada og Mexico.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.