OLJE OG GASS

Bytter svivel langt til havs

BYTTES UT: Svivelen rett bak hotellseksjonen på Norne skal byttes ut mens skiper ligger på feltet. Det har aldri blitt gjort for.
BYTTES UT: Svivelen rett bak hotellseksjonen på Norne skal byttes ut mens skiper ligger på feltet. Det har aldri blitt gjort for. Bilde: Knud Helge Robberstad / StatoilHydro

Produksjonsstansene i 2008 vil påvirke følgende plattformer og anlegg:

Statfjord C, Gullfaks A, Gullfaks B, Brage, Visund, Njord, Melkøya LNG, Norne, Troll B, Troll C, Huldra, Snorre A og B, Troll A, Kvitebjørn, Heimdal, Vale og Vilje, Sleipner A, Sleipner B & T, Glitne, Åsgard B, Kristin, Mongstad.

Den nye svivelen skal inneholde to ekstra produksjonsrør, som vil gi økt produksjonskapasitet.

Svivelbyttet er nødvendig for at Norne-skipet skal kunne ta imot gass og kondensat fra Alve, som etter planen skal starte produksjonen mot slutten av året.

Forbedringer

Den nye svivelen vil også øke produksjonskapasiteten og -regulariteten fra eksisterende produksjonsbrønner. I tillegg skal det installeres en høyspentsvivel som skal hindre hydratdannelse i Alve-rørledningen og dessuten gi mulighet for fremtidig installasjon av undervannspumper.

Ingeniørarbeidene med å integrere den nye svivelen på Norne er gjort i samarbeid mellom Aker Solution og Reinertsen i Aker Reinertsen i Trondheim. Selve svivelen er produsert i Frankrike av SBM.

Norne må stanse produksjonen i rundt halvannen måned når den nye svivelen skal installeres.Oppgradering av produksjonsanlegg

Mange av de eldre plattformene skal gjennomføre planlagte revisjonsstanser i sommer. Statfjord C skal gjennomføre en betydelig oppgradering i forbindelse med Statfjord senfase hvor plattformen konverteres fra olje til lavtrykk gassplattformer.

En annen plattform på Tampen er Snorre A som også må gjennom en betydelig oppgradering gjennom Snorre redevelopment prosjektene. Målet med dette er å øke utvinningsgraden fra feltet.

Også Kvitebjørn og Kristin skal gjennomføre kapasitetsoppgraderinger. For alle innretningene som skal ha revisjonsstans skal det gjennomføres vedlikehold og nødvendige inspeksjoner.Stort arbeidsomfang

Til sammen skal det utføres 270.000 timeverk offshore i de planlagte produksjonsstansene. Arbeidet utføres av ansatte både i StatoilHydro og i leverandørselskaper langs hele kysten.

Dette arbeidet gjøres gjennom de langsiktige kontraktene som StatoilHydro har med underleverandører for de enkelt områdene.

– Vi har et langsiktig perspektiv på utviklingen av vår virksomhet på norsk sokkel, og investerer betydelige beløp i vedlikehold og modifikasjoner for å robustgjøre anlegg og produsere mest mulig olje og gass fra feltene vi driver, sier Torstein Hole, leder for Driftsutvikling i StatoilHydro.Tapte inntekter

Forventet produksjonstap for StatoilHydro relatert til revisjonsstanser på norsk sokkel i 2008 er 10,4 millioner fat oljeekvivalenter (væskeproduksjon). I sum utgjør dette rundt 5 milliarder kroner.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.